Коалиция ГЕРБ-СДС ще положи усилия за възстановяване на политическия диалог и стабилизиране на политическата система. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова при откриването на 48-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус“. България има нужда от антикризисно проевропейско управление, което да гарантира защитата материалната и социалната сигурност на българите. 

"На празника на св. Иван Рилски бъдете единни, имайте мир между себе си. Единството и мирът ще са в основата на позицията на коалиция ГЕРБ-СДС, тук да има съгласие, а в страната мир“, отбеляза тя. 

При критичната ситуация в страна политиците не могат да си позволят дребнави спорове, отправяне на клевети и обиди към политическите опоненти или популизъм, каза още тя, и изтъкна, че в момент на редица развиващи се кризи, политическата стабилност заема форма на хронична форма на недоверие към правителството. 

"Избирателите заставиха всички нас да работим заедно и нито една партия да не е в състояние да състави самостоятелно правителство. Резултатът предполага взаимодействие между политическите субекти, които през последните години са се противопоставяли остро. Времето за това противопоставяне изтече", категорична е тя.

"Истината днес е една и е неприятна: след 3 служебни правителства и едно 7-месечно на четворната коалиция страната е изправена пред рискове и ние трябва да мислим как да изправим България на крака. Близо 2 години парламент не е в състояние да излъчи стабилно правителство. За решаването на задачата е необходимо лидерство и политическа смелост. Политическата смелост означава да се разделим с опорните точки, дребноемието и ежедневните скандали и да поемем всички рискове за тясно партийния интерес. Изисква да бъдем готови да понесем напрежението, длъжни сме да положим всички усилия да преведем страната през кризите. Политическата цена на провала през последните 3 парламента вече е платена. Ако и този път политическите сили не могат да надмогнат себе си, ще вървим с бързи крачки към разпад на политическата система“, според Атанасова. 

"Като първа политическа сила ние носим основната отговорност както за начина на работа на 48-ото Народно събрани, така и за бъдещите закони, които ще приемаме, съзнавайки че няма да носим тази отговорност сами, нашите приоритети са: установяване на финансова дисциплина на публичните финанси, предвижването на Плана за възстановяван и устойчиво, правосъдна реформа, борба с корупцията. Това е програма минимум. Програма максимум може да имаме след като видим дали можем да се слушаме и дали ще се чуем взаимно“, поясни тя.

По думите й политическа смелост означава да се разделим с опорните точки, дребнотемието и злободневните скандали.

 Според нея, ако и този път някоя от политическите сили не може да надмогне себе си, тогава ще вървим с все по-бързи крачки към разпад на политическата система. "В битката с парламентаризма победители няма да има", добави тя.

България днес има нужда от антикризисно проевропейско управление, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.