Депутатите приеха на първо четене промени в Търговския закон, предаде репортер на "Фокус". Със законопроекта, внесен от служебния МС, се предлага подобряване ефективността на производството по несъстоятелност, усъвършенстване на производството по стабилизация, създаване на процедура по несъстоятелност и погасяване на задължения на физически лица -  предприемачи, както и въвеждане на изискванията на Директива (ЕС) 2019/1023 на ЕП и на Съвета от 20 юни 2019 г. за рамките за превантивно преструктуриране, за опрощаването на задължения и забраната за осъществяване на дейност, за мерките за повишаване на ефективността на производствата по преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения.

Със законодателните предложения на Петър Кьосев от ПП-ДБ се създава новата правна форма на Дружеството с променлив капитал, чрез която ще се отговори на нуждите на иновативните и ориентирани към растеж стартъп компании.

Припомняме, че дебатите по предложенията се проведоха във вчерашния ден, но изтичането на пленарното време и липсата на кворум станаха причина за отлагане на гласуването за днес.