Депутатите за пореден път не се разбраха за дерогацията, решение днес не беше взето. На извънредно кратко заседание и без дебати Комисията по енергетика не подкрепи нито искането на ПП-ДБ отсрочката за руски петрол да отпадне окончателно от 15 март догодина, нито предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС това да се случи още от 1 януари.

Решението остава за пленарна зала. На този фон обаче народните представители се обединиха около идеята да се коригира наскоро приетото изискване 100% от запасите на горива да се съхраняват на територията на страната. Мнозинството подкрепи да се даде пак възможност за съхранение и в складове в страни от Европейския съюз.

Другата водеща тема - скандалът около най-голямата спешна болница в страната се разраства. Втори ден сътресенията в "Пирогов" предизвикват трусове и на политическата сцена. Чуха се и намеци за оставки и дори падане на правителството.

"Мислите ли, че тези политически сътресения ни трябват заради един съветник, за когото си отмъщават, който си позволи нечувано държание в "Пирогов". Това е дребно отмъщение и трябва да приключи веднага. Трябва да се занимаваме с важните теми на България - има бюджет. Ние ще внесем и предложение за детската болница. Там нищо не се случва", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски

"Който се е захванал с "Пирогов", това правителство е паднало. Да го правят - тяхна работа", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за уволнението на шефа на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

"Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение". Това каза здравният министър Христо Хинков на брифинг в Министерския съвет относно освобождаването от длъжност на директора на болница "Пирогов" Валентин Димитров.

Министърът обяви, че одитният доклад е предоставен на прокуратурата, а също така на ДАНС, на Сметната палата и на АДФИ. "Одитният доклад ще бъде огласен, щом приключи прокурорската проверка", посочи той. 

"Изглежда директорът няма да бъде сменен, защото има голяма съпротива, но аз съм направил каквото трябва", коментира още Христо Хинков.

"Аз съм консултирал тази моя стъпка. Не само с премиера, но и с председателят на здравната комисия (Костадин Ангелов от ГЕРБ, бел. ред.). Това не е лично мое решение, изпълнил съм каквото повелява закона“, заяви здравният министър.

Министър Хинков нарече внушения обвиненията към него, че изпълнява някаква политическа поръчка. И уточни, че решенията са взети на база одитен доклад и последните конкурси, които са предизвикали обществено недоволство.

Контрапунктът обаче дойде няколко часа по-късно от председателя на Здравната комисия и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов: "Лъжа са думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че освобождаването на изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е "консултирано" с мен". Това написа той във Фейсбук.