Днес народните представители избраха за председател на 49-ото НС Росен Желязков. Той бе подкрепен със 136 гласа "за“. До избирането му се стигна, след като през изминалите дни двете най-големи партии проведоха срещи, на които сключиха "джентълменско" споразумение, по силата на което председателите на НС и Правна комисия да бъдат на ротационен принцип. На срещата между първите политически сили бе изработена и законодателна програма, която обхваща най-важните закони за страната, свързани с ПВУ, Шенген, еврозоната и др.

За заместник-председатели на 49-ото НС бяха избрани Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от ПП-ДБ, Цончо Ганев от "Възраждане", Фелиз Хюсменова от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и проф. Андрей Чорбанов от ИТН. 

След избора на председател на Народното събрание Бойко Борисов заяви от кулоарите на парламента, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат нова лидерска среща, но когато и двете политически сили са готови за това. Той каза, че страната ни може да избегне избори единствено, ако ПП-ДБ ги подкрепи с първия мандат. 

"Няма да сме на избори, ако ПП-ДБ подкрепят нас в първия мандат. Това, което аз видях днес е, че ПП и ДБ могат да си говорят само с нас", каза той. 

Бившият премиер смята, че първите две политически сили могат да се обединят по темите, свързани със съдебната реформа, икономиката и др. 

От ПП-ДБ обаче продължават да твърдят, че разговори за правителство между тях и ГЕРБ-СДС не са водени. 

Борисов каза още, че президентът Радев също би следвало да иска редовно правителство и затова очаква той добросъвестно и добронамерено да се отнесе към въпроса за кабинет. 

В късния следобед от президентската институция обявиха, че още утре президентът започва консултациите за правителство с партиите. Държавният глава ще се срещне през утрешния ден първо с ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.