Депутатите Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков напускат парламентарната група и партията на "Има такъв народ“, заедно с министъра в оставка Радостин Василев. Това обяви пред медиите Василев на специален брифинг на Националния стадион "Васил Левски".

Аз в качеството си на министър на младежта и спорта, освен че съм подал своята оставка, не мога повече да подкрепям действията на лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов и свалям своето доверие от него, каза Василев в уводните си думи, информира БТА.

Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но ето, че дойде моментът, в който България ми е по-важна от задкулисните интереси на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер, добави той.

Ще напусна ИТН, аз съм един от учредителите на партията, с огромна тъга, защото през последните две години аз вложих цялата си енергия, сила, воля, знания, умения, средства, за да изграждам структурите на тази партия и да убеждавам хората през юли и през ноември в идеалите на партията, за това, за което гласуваха 2,5 млн. българи, добави Василев.

Дойде моментът, в който за мое огромно съжаление, мафията проби в "Има такъв народ“.

До мен са мои колеги, които ще напуснат парламентарната група на ИТН и ще напуснат партията. Колеги, никой от нас няма да ходи никъде. Поведението на г-н Трифонов като едноличен собственик на тази партия през последната година доведе до това, че тази партия се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата, коментира Василев.

Решението на г-н Трифонов да изтегли своите министри от кабинета, не е координирано с абсолютно никой, добави Василев. Вчера той два пъти излъга, че това нещо е споделяно с парламентарната група. Аз самият разбрах, че ще бъда изтеглен, половин час преди неговото изказване. Не съм виждал г-н Трифонов, откакто станах министър. Някои от нас не са го виждали повече от година. Явно разбиранията ми за морал са различни, каза още Василев.

Съветвам премиера да депозира оставката ми в Народното събрание и волята на народните представители да е решаваща за моята съдба, аз не съм се вкопчил никога във властта, но съм достатъчно смел, за да изляза и да кажа, за огромно съжаление, най-вероятно задкулисието проби при нас.

Сега ще ни изкарат предатели, че сме взимали пари, че сме купени, коментира Василев. Каня г-н Тошко Йорданов, те да кажат дали получават финансови облаги във връзка с ангажименти, които са обладали нашето Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Всъщност заради това министерство пада държавата, добави Василев. Имаше майтап сред нашите депутати, че правителство ще има, докато го има Гроздан Караджов, посочи Василев. Когато един човек говори за морал толкова дълго време, а в същото време неговият морал не е достатъчен, за да бъде лидер на тази партия, аз съм длъжен да го кажа - принципите на ИТН не могат да бъдат нарушавани дори от Слави Трифонов.

Изисква се огромна смелост, много колеги бяхме подложени под натиск, ние не сме петима депутати и един министър, ние сме много хора. Бяхме подложени на натиск, добави Василев. Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, Слави Трифонов никога не се е интересувал от своите депутати, той не ги познава, каза Василев.

При всичките ми срещи с него в мен все повече се задълбочаваше усещането, че за съжаление това не е парламентарен проект. ИТН е бизнес проект, заяви Василев.