През 1581 г. Франсис Дрейк завършва своето околосветско пътешествие, с което става първият англичанин, обиколил света. През 1818 г. за първи път е издигнат националният флаг на САЩ, съставен от 13 червени и бели хоризонтални линии и 20 (тогава) звезди, символизиращи 20-те щата, влизащи в съюза. През 1877 г. Русия и Румъния подписват конвенция, по силата на която Румъния предоставя свободен преход на руските войски през своята територия след започване на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., а Русия гарантира на Румъния статута на независима държава. 

През 1905 г. земетресение със сила 8,7 бала разрушава напълно индийския град Кангри, при което загиват 19 хиляди жители. През 1949 година е създаден военнополитическият съюз НАТО. През 1960 г. на 32-та церемония по връчване на наградите “Оскар" 11 статуетки са присъдени на филма “Бен Хур". Този успех е постигнат единствено от “Титаник" (1997 г.) и “Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" (2003 г.). През 1975 г. е създадена Майкрософт в партньорство между Бил Гейтс и Пол Алън в Албъкърки, Ню Мексико. Майкрософт е най-успешната и влиятелна софтуерна компания в света. През 1983 г. е извършен първият полет на американската космическа совалка “Чалънджър". В Египет френски археолози откриват нова 108-а пирамида, в която се намира гробницата на царица Анкнспепи ІІ - съпруга на фараона Пепи I, управлявал преди повече от четири хиляди години (2000 г.). 

На 4 април са родени: римският император Каракала (198 - 217), американският писател Майн Рид, водачът на кюрдската радикална съпротива в Турция Абдулах Йоджалан. ООН обявява този ден за Световен ден в защита на пострадалите от мини.

На тази дата умират: италианският драматург Карло Гоци, румънският крал Карл ІІ, застрелян е Мартин Лутер Кинг.


2018 г.  

Говорител на президента на Филипините Родриго Дутерте заявява, че затварянето на остров Боракай ще започне на 26 април. Филипинският остров Боракай ще бъде затворен за туристи в продължение на 6 месеца след опасения за увреждането на някога девствените му брегове. 

2018 г.  

Среща в Анкара между Русия, Турция и Иран. Президентите Путин, Ердоган и Рохани декларират ангажимент за постигане на "трайно прекратяване на огъня" в Сирия. Сред основните послания е и защита на населението в т.нар. зони за намаляване на конфликта, за да започнат бежанците да се завръщат в страната. 

2018 г.  

Джулиус Маада Био полага клетва като президент на Сиера Леоне. 

 

2017 г. 

Alibaba става най-големият търговец на дребно в света според Комисията за ценни книжа и борси в САЩ. 

 

 

2017 г. 

Атака  с токсични газове убива 83 души в държания от бунтовници сирийски град Идлиб. 

 

2017 г. 

Английският компютърен учен Сър Тим Бърнърс-Лий получава наградата "Тюринг" за изобретяването на World Wide Web, първия уеб браузър и протоколите и алгоритмите, които позволяват на мрежата да се мащабира. 

 

2016 г.  

Хакери публикуваха в интернет база данни, за която твърдят, че съдържа лични данни за близо 50 милиона турски граждани, включително президента Реджеп Тайип Ердоган, предшественика му Абдуллах Гюл и премиера Ахмет Давутоглу. 

 

2014 г. 

Под ледената шапка на южния полюс на спътника на Сатурн Енцелад е открит воден океан. 

2013 г. 

Телескопът Хъбъл регистрира свръхнова (звездна експлозия, пораждаща изключително ярки обекти, които постепенно избледняват в течение на няколко седмици или месеци) на рекордното разстояние от 10,2 млрд. светлинни години. 

2012 г. 

Президентът на Словакия Иван Гашпарович назначава новото правителство на страната с министър-председател Роберт Фицо. 

 

2012 г. 

В провинция Фариаб, северен Афганистан атентатор-самоубиец убива над 12 души. 

 

2012 г.  

Сръбският президент Борис Тадич подава оставка. 

 

2012 г. 

Жена камикадзе убива 10 души (в това число президента на Сомалийския олимпийски комитет Аден Ябару Уииш и шефа на Сомалийската футболна федерация Саид Мохамед Нур), взривявайки се в Националния театър в Могадишу. 

2012 г.  

Армията на Южен Судан сваля изтребител МиГ-29, принадлежащ на Судан. 

2011 г.  

Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер и на дълбочина 24 км е регистрирано южно от остров Ява в 3,06 ч. сутринта местно време. Ява е най-гъсто населеният остров в света - 967 души/кв. км. 

2008 г. 

20 минути след публикацията на комюникето от срещата на НАТО в Букурещ, руският президент заявява, че Русия "ще предостави ефективна подкрепа на Южна Осетия и Абхазия в отговор на решенията на НАТО“. Главнокомандващият на руската армия пък заявява: "Ще направим всичко възможно да попречим на Грузия да се присъедини към НАТО“. 

2000 г.  

В Египет френски археолози откриват нова 108-а пирамида, в която се намира гробницата на царица Анкнспепи – съпруга на фараона Пепи I, управлявал преди повече от четири хиляди години. 

1983 г.  

Извършен е първият полет на американската космическа совалка “Чалънджър". 

 

1960 г. 

На 32-та церемония по връчване на наградите “Оскар" 11 статуетки са присъдени на филма “Бен Хур". 

 

1949 г. 

Създаден е военно-политическият съюз НАТО, сформиран на основата на подписания във Вашингтон от САЩ, Великобритания, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Канада, Италия, Португалия, Норвегия, Дания и Исландия Северноатлантически договор. Договорът представлява доброволна система за сигурност на независими държави. През 1952 г. към НАТО се присъединяват Гърция и Турция, през 1955 г. - ФРГ, през 1982 г. - Испания, през 1999 г. - Полша, Чехия и Унгария. През 1966 г. от военната организация на блока излиза Франция, а през 1974 г. и Гърция (която се връща през 1980 г.). Във военната организация на Северноатлантическия пакт не влиза Исландия. България става равноправен член на НАТО през 2004 г. 

Целите, които НАТО си поставя, са да гарантира свободата и сигурността на всички свои членове с политически и военни средства в съответствие с принципите на Устава на ООН. Първостепенна задача на НАТО от създаването й е да работи за установяването на справедлив и траен ред в Европа, основаващ се на общите ценности на демокрацията, зачитане на човешките права и върховенството на закона. 

Върховен ръководен орган е Сесията на Съвета на НАТО (висш политически орган), свиквана 2 пъти в годината на равнище министри на външните работи. Върховен военен орган - Комитет за планиране на отбраната. Сесиите на Съвета на НАТО и на Комитета за планиране на отбраната се ръководят от генералния секретар на НАТО (лорд Исмей - Великобритания (1952-1957 г.); Пол Анри Спаак - Белгия (1957-1961 г.); Дирк У. Стикер - Холандия (1961-1964 г.); Манлио Брозио - Италия (1964-1971 г.); Йозеф Лунс - Холандия (1971-1984 г.); лорд Карингтън - Великобритания (1984-1988 г.); Манфред Вьорнер - Германия (1988-1994 г.); Вили Клаас - Белгия (1994-1995 г.); Хавиер Солана - Испания (1995-1999 г.); лорд Джордж Робъртсън - Великобритания (1999-2004 г.); Яп де Хоп Схефер (от 2004 г.). Седалище - в Брюксел. 

Дейността на НАТО се допълва от независими парламентарни и неправителствени организации: Парламентарна асамблея (ПА) на НАТО, Евроатлантически съвет за партньорство /ЕАСП/, Програма "Партньорство за мир", Асоциация на Атлантическия договор /АТА/. 

След 1989 г. НАТО приема нова стратегическа концепция, по силата на която организацията засилва своята координация и сътрудничество с други международни организации - ООН, ОССЕ, ЕС, ЗЕС и др. След терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 г. е създадена коалиция за война срещу световния тероризъм. 

1905 г. 

Земетресение със сила 8,7 бала разрушава напълно индийския град Кангри – загиват 19 хиляди жители. 

1877 г. 

Русия и Румъния подписват конвенция, по силата на която Румъния предоставя свободен преход на руските войски през своята територия след започване на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., а Русия гарантира на Румъния статута на независима държава. 

1818 г. 

За първи път е издигнат националният флаг на САЩ, съставен от 13 червени и бели хоризонтални линии и 20 (тогава) звезди, символизиращи 20-те щата, влизащи в съюза. 

 

1581 г. 

Пиратът Франсис Дрейк завършва своето околосветско пътешествие, с което става първият англичанин, обиколил света. Отличен е с рицарско звание. Назначен за вицеадмирал. 

Франсис Дрейк пиратства край бреговете на Западна Африка (1567-69 г.) и Америка (1570-72 г., 1585-86 г.). Пиратските действия са оценени от английската кралица Елизабет I (която се опитва да се намеси в битката за океаните и да прекъсне испано-португалския приоритет при завладяването и усвояването на новооткритите земи), като възможност да бъдат разстроени испанските комуникации. През 1572 г. тя възлага на Дрейк тази задача. Пет години по-късно той преминава през Магелановия проток в Тихия океан и ограбва множество испански градове по западното крайбрежие на Южна Америка. Впоследствие се опитва да открие североизточен път към Атлантика и достига до днешен Ванкувър (Канада). Там се отказва и е принуден да извърши второто след Магелан околосветско плаване. По пътя си минава през Филипините и Островите на подправките (Молукските о-ви), където сключва изгодни договори за износ на подправки и след тригодишно пътуване триумфиращо се завръща в родината си. През 1585 г. Дрейк отново се отправя към Средна Америка и опустошава крайбрежието при залива Маракайбо, Флорида и о. Испаньола (Хаити). Той ограбва личното съкровище на Филип II, който е почти разорен. 

През 1588 г. Дрейк командва английския флот при разгрома на испанската "Непобедима армада". На негово име е наречен проток (проток Дрейк – прочут с бурите си). 

1500 г. 

Португалският мореплавател Педро Кабрал открива Бразилия. На плаване Кабрал тръгва след завръщането на В. да Гама, когато е изпратен от испанския крал Мануел I в Индия с търговска цел. По време на плаванията открива крайбрежието на Бразилия, което приема за остров - нарича го Ил да Вера Санта Круш. 

На тази дата са родени:

 

1952 г.  

Родена е Розмари Акерман - германска лекоатлетка, състезателка по висок скок. Олимпийска шампионка в Монреал през 1976 г. Тя е първата жена, преодоляла 200 см. 

1949 г. 

Роден е Абдулах Йоджалан - кюрдски политик, водач на кюрдската радикална съпротива в Турция. Следва политология в университета в Анкара, където е арестуван заради политически демонстрации. През 1974 г. създава група, която прераства в Кюрдска работническа партия (ПКК), стояща на кюрдски националистически и марксически позиции. Главен идеолог и организатор на партизанската война в Кюрдистан и десетки терористични актове в Турция и Западна Европа. Арестуван през 1999 г. от турските тайни служби при опит за укриване в Кания. На 29 май 1999 г. е осъден на смърт от турски военен съд за сепаратизъм, държавна измяна и тероризъм. 

 

1914 г. 

Родена е Маргьорит Дюрас (псевдоним на Маргьорит Донадю) - френска писателка, сценаристка и режисьорка. Някои от романите и са екранизирани: "Преграда на Тихия океан" (1957 г.), "Модерато кантабиле" (1960 г.), "Морякът от Гибралтар" (1967 г.), "В 10.30 в лятната вечер" (1967 г.), "Любовникът" (1992 г.). Сценариите за "Хирошима, моя любов" (1959 г.), "Едно тъй дълго отсъствие" (1961 г.), както и "Музика" (1967 г.) я издигат сред водещите френски филмови дейци. Повечето й филми от сюжетна гледна точка представляват развитие на действието на романа: "Похищението на Лола фон Щайн" (1964 г.). Дюрас се стреми към деконструктивизъм по отношение на сюжета и към преработка на едно и също произведение за различните изкуства в съответствие с техните закони: "Жената от Ганг" (1974 г.), "Индийска песен" (1975 г.). Новаторството на Дюрас в областта на киноезика, експериментите със звука, времето и пространството във филмите й често водят до откровена абсолютизация на формата - "Слънцето - жълто" (1971 г.), "Натали Гранже" (1973 г.), "Камионът" (1977 г.), "Агата и безкрайното четене" (1981 г.), "Човекът от Атлантика" (1981 г.). Пише също и критически статии за киното. 

1846 г. 

Роден е Лотреамон (псевдоним на Изидор Дюкас) - френски поет. През 1868-1869 г. публикува поемата "Песните на Малдорор", в която възпява неистовия бунт срещу моралните и обществените устои на съвременното общество, повторен впоследствие в сборник "Стихотворения. Предисловие към бъдещата книга" (1870 г.) - произведение, написано във формата на незавършени стихотворения в проза, обединени от герои и интриги, характерни за черния роман. През ХХ в. това произведение е преоткрито от сюрреалистите. От Лотреамон тръгва не само модерната, но и реалистичната традиция в съвременната френска поезия (П. Елюар, Л. Арагон и др.). 

1818 г. 

Роден е Томас Майн Рид - американски писател от ирландски произход. Син на свещеник. През 1842 г. пристига в Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ. Известно време работи като учител и актьор, но се спира на журналистиката, с която се занимава в американския Север (Филаделфия). Там се сближава с Е. А. По. Участва в Мексиканската война (1846-1848 г.), ранен е тежко при щурма на гр. Мексико, получава чин капитан. След войната се завръща в Европа с намерение да участва в освободителните движения в Унгария и Полша, но се установява в Англия. Поддържа връзка с емигранти революционери и особено с Л. Кошут, на чиито 3 деца посвещава първия си роман "Свободните стрелци" ("Стрелците в Мексико"). Плод на възмущението му от реакционната роля на Наполеон III е романът "Жената дете" (издаден посмъртно). След 17-години престой в Англия, където излизат най-добрите му произведения, Рид отново отива в САЩ. След неуспешни опити да поднови журналистическата си дейност се завръща в Англия и остава там до края на живота си. Известни романи: "Пълзачи по скали", "Ловци на растения", "Ловци на жирафи"; "индианските" романи: "Оцеола, вожд на семинолите", "Белият вожд", "Златната гривна", "Ямайски марони"; историческият "Бялата ръкавица" и др. 

На тази дата умират:

 

1968 г. 

Умира Мартин Лутър Кинг - борец за граждански права в Америка. Учи в колежа “Морхауз", в Крозбърската теологична семинария в Пенсилвания, в Бостънския университет и в Харвард. Става бакалавър по богословие и д-р по философия. След конкурс е назначен за пастор в голямата църква “Декстър" в Монтгомъри. Включва се в редица прояви на мирния протест срещу расовото неравенство през 50-те години. През 1964 г. получава Нобелова награда за мир. Застрелян по време на реч на балкона на хотел “Лорейн" в Мемфис. През 1974 г., по време на църковна служба, до гроба му е убита и майка му - Олбърта Кинг. Посмъртно е награден с “Медала на свободата" през 1977 г. 

1953 г. 

Умира Карол II - румънски крал (1930-1940 г.). Установява кралска диктатура през февруари 1938 г., разтуря политическите партии и профсъюзите, учредява фашистка организация - Фронт за национално възраждане. Сключва икономически договор с Германия през 1939 г. Признава Виенския арбитраж (1940 г.), според който Румъния предава на Унгария населената с унгарци Северна Трансилвания. При изострена вътрешна и външнополитическа обстановка, през септември 1940 г., се отрича от престола и емигрира. 

 

1932 г. 

Умира Вилхелм Оствалд - германски физик, химик и философ. Проф. в Рига, после в Лайпциг. Автор на изследвания върху електропроводните свойства на органичните окиси, разтворени във вода. Автор на "енергетическата" теория, една от разновидностите на "физическия" идеализъм. Основни трудове: "Елементи на общата химия", "Научни начала на аналитичната химия", "Електрохимия", "Победа на научния материализъм", "Лекции по натурална философия" и др. Получава Нобелова награда за химия през 1909 г. 

 

1865 г. 

Умира Рафаел Карера - диктатор на Гватемала от 1839 г. Президент на страната от 1844 г. до 1848 г. и от 1851 г. (от 1854 г. - пожизнен). 

 

1841 г. 

Умира Уилям Харисън - американски политик; 9-ия президент на САЩ (март - април 1841 г.). Командир на американската армия в англо-американската война (1812-1814 г.). Умира от пневмония един месец, след като става президент. 

 

1817 г.  

Умира Андре Масена - френски маршал (1804 г.). Започва военната си служба през 1775 г. като обикновен войник. През 1789 г. напуска армията като фелдфебел. През 1791 г. постъпва доброволец в революционната армия и е избран за командир на батальон. След превземането на Тулон през 1793 г. става бригаден генерал. По време на Италианския поход на Наполеон командва авангарда. Особено се проявява в битката при Риволи през 1796 г. и в сражението при Ваграм през 1809 г. През май 1811 г. след редица военни поражения Наполеон го уволнява. От 1815 г. преминава на страната на Бурбоните и е назначен за пер на Франция. 

 

1807 г. 

Умира Жозеф Жером Франсоа Лаланд - френски астроном, член на Парижката АН (1753 г.). От 1752 г. по поръчение на Парижката АН провежда в Берлин наблюдения на Луната (едновременно с Н. Лакайл, който наблюдава земния спътник от нос Добра Надежда). Целта на наблюденията е да се установи точният паралакс на Луната. Определя положението на повече от 47 000 звезди. 

 

1806 г. 

Умира Карло Гоци - италиански драматург, създател на фееричната комедия. Посвещава се на литературата и театъра от 1744 г. В творчеството си се вдъхновява от италианските старинни легенди. Използва сюжетни мотиви от фолклора и някои принципи от комедия дел арте (персонажи-маски; диалект; импровизация и т. н.): "Любовта към трите портокала" (1761 г.), "Гаргата" (1761 г.), "Турандот" (1762 г.) и др. Написва и 23 трагикомедии в стила на испанската "комедия на плаща и шпагата" и "безполезни мемоари" (1797 г.), представящи ярка картина на театралния живот във Венеция. 

 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници: 

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.; 

Енциклопедия “Британика" (2004 г.); 

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.); 

Фамилна енциклопедия “Larousse"; 

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.; 

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.; 

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.; 

Българска военна история - БАН, 1989 г.; 

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.; 

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.; 

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.; 

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

Исторически бюлетин – на “The New York Times"; 

Исторически бюлетин – на “The History Channel"; 

Исторически бюлетин – на “World of Quotes"; 

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;