<i>Отлята е "Цар Камбана" ("Цар Колокол") в Москва. Камбаната е с тегло 200 т., висока е 6.14 метра, а диаметърът и е 6.6 метра. Годината е 1735. Патентовани са: изобретеният от шведския химик Алфред Нобел динамит (1867) и сухото мляко (1884). Десет холивудски режисьори са лишени от права, поради отказ да дадат показания за антиамерикански действия. Скандалът избухва в 1947 година в началото на Студената война. Звездата на “Бийтълс" Джон Ленън връща получения от него Орден на Британската империя в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам (1969 година). Година по-късно японският писател Юкио Мишима (познат у нас с книгата си “Златният храм") си прави публично харакири, като протест срещу попадането на Япония под западно влияние. През 1978 година американката Елън Еспозито умира след най-дългата кома в историята - 37 години и 111 дни. Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. На 25 ноември са родени: мултимилионерът и филантроп Андрю Карнеги, защитник на българите по време на османското владичество и инициатор на Карнегиевата анкета, която доказва, че населението на Македония и Тракия е българско; диктаторът Аугусто Пиночет, президент на Чили. На 25 ноември умира писателят Антъни Бърджис</i>.

2016 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплашва да отвори границите на Турция, и да позволи на бежанците и мигрантите да стигнат до Европа, след като Европейският парламент гласува за временно замразяване на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС

2015 г.

Президентът на САЩ Барак Обама подписва закон, който дава право на собственост на гражданите на САЩ върху космически ресурси и обекти.

2014 г.

Португалската полиция арестува бившия министър-председател Жозе Сократеш по обвинения в корупция, финансова измама и пране на пари. (New York Times)

2013 г.

Ангола забранява исляма като религия.

2012 г.

В Каталония се провеждат предсрочни парламентарни избори в обстановка на изострени сепаратистки настроения.

2011 г.

Русия дава заем от 10 милиарда долара за 15 години на Беларус за построяването на АЕЦ. "Газпром" придобива 100% от собствеността на "Белтрансгаз".

В Мароко се провеждат парламентарни избори.

Ислямската Партията за справедливост и развитие (ПСР) заявява, че спечелва над 100 места в 395-местния парламент на парламентарните избори в Мароко. Франс прес предава, че те смятат победата си за "исторически обрат".

Европейският съд постановява, че интернет доставчиците нямат право да блокират торенти, както и да бъдат заставени да вършат това.

2010 г.

В статия на немския вестник Suddeutsche Zeitung премиер-министърът на Русия Владимир Путин предлага на ЕС да създаде икономически алианс, който може да се разположи на територията от Владивосток до Лисабон. В частност една от причините за активирането на развитието на партньорството между Русия и ЕС, в резултат на която трябва да се създаде икономически алианс, се явява икономическото развитие на Сибир и източните територии на Русия.

Това изявление е във връзка с решението за създаване на Единно икономическо пространство. На руско-немско-френската конференция в Довил на 19 октомври 2010 година лидерите на Германия, Русия и Франция съгласували план за действие, според който (съгласно изказване на Никола Саркози) след 10–15 години Русия и ЕС могат да се превърнат в единно икономическо пространство – без визи и с обща система за безопасност.

2009 г.

След избирането на Херман Ван Ромпой за председател на Европейския съвет, Ив Льотерм оглавява правителството на Белгия за втори път.

2008 г.

В Гренландия се провежда референдум за по-голяма автономия на Гренландия.

Избирателната активност е 71,96% от 39-хилядното население на острова, които имат право на глас. От тях 75,54% (21 355 души) гласуват "за“, 23,57% (6 663 души) "против“.

Планът за по-голяма автономия може да влезе в сила на 21 юни 2009 година, ако бъде одобрен от парламентите на Дания и Гренландия. Разширената автономия позволява на властите в Гренландия самостоятелно разпореждане на природните ресурси, увеличаване на правомощията на гренландските власти във вътрешнополитическата и външнополитическата сфера, както и самостоятелно управление на съдебната система. Гренландският език ще бъде официален. Преди влизането в сила на разширената автономия Гренландия се грижи за здравеопазването, образованието и социалната политика.

В бъдеще Гренландия може да стане първата ескимоска държава в света.

2003 г.

В нощта между 24 и 25 ноември 2003 г. в последния момент под натиска на ОССЕ и след среща с посланика на САЩ, президентът на Молдова Владимир Воронин отказва да подпише план, който има за цел да реши конфликта за Приднестровието чрез федерализация на Молдова. Меморандумът е известен още като "План Козак" по името на създателя му Дмитрий Козак. Скритата цел на Воронин е признаването на независимостта на Приднестровието.

Преговорите са възобновени през 2005 г. в рамките на регионалната организация ГУАМ по предложениe на украинския президент Виктор Юшченко.

2002 г.

След предполагаем опит за убийство на президента Сапармурад Ниязов правителството на Туркменистан арестува хиляди предполагаеми заговорници и членовете на техните семейства. Критиците твърдят, че правителството инсценира опита за убийство, за да се справи с вътрешната и външната политическа опозиция.

Сапармурад Ниязов е политик на Туркменистан, който служи като президент (по-късно, като президент до живот) на Туркменистан от 02 ноември 1990 г. до смъртта си през 2006 година.

2001 г.

В околностите на Мазари Шариф (четвъртия по големина град в Афганистан) избухва кървав бунт на пленените талибани, при потушаването на който умират около 700 души.

2003 г.

Китай съкращава броят на печатните издания на 670.

1970 г.

Японският писател Юкио Мишима си прави публично сепуко, протестирайки срещу попадането на Япония под западно влияние.

Писателят е роден през 1925 г. Той принадлежи към следвоенното поколение творци и е най-противоречивият представител на това поколение. Мишима е подвластен на национализма, довел го до ритуално самоубийство. Произведенията му се отличават със стил, съчетаващ в себе си изтънчен естетически усет с остър критичен дух, хармония и равновесие. Тези качества на неговата проза изпъкват най-отчетливо в романа "Златният храм".Японският писател Юкио Мишима си прави публично сепуко, протестирайки срещу попадането на Япония под западно влияние.

Писателят е роден през 1925 г. Той принадлежи към следвоенното поколение творци и е най-противоречивият представител на това поколение. Мишима е подвластен на национализма, довел го до ритуално самоубийство. Произведенията му се отличават със стил, съчетаващ в себе си изтънчен естетически усет с остър критичен дух, хармония и равновесие. Тези качества на неговата проза изпъкват най-отчетливо в романа "Златният храм".

1969 г.

Джон Ленън връща получения по-рано от него “Орден на Британската империя" в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам. Джон Ленън е английски рокмузикант, водеща фигура в популярния квартет "Бийтълс", поет и прозаик, артист. Роден е на 9 октомври 1940 г. През 1955 г. създава в Ливърпул групата "Куоримен" ("Бийтълс" от 1960 г.). През 60-те години издава книгите "Със собствен почерк" (1964 г.) и "Прът в колелата" (1965 г.). През 1966 г. се запознава с Йоко Оно; работи с нея от 1968 г. (пръв съвместен албум). Последният концерт на "Бийтълс" е в Сан Франциско през 1966 г.; от 1970 г. групата официално се разпада. През 1969 г. Джон и Йоко се оженват. Много и ексцентрични са гражданските и творческите им инициативи. От 1975 г. двамата живеят в САЩ. Самостоятелни албуми: "Wedding Album" (1969 г.), "John Lennon/Plastic Ono Band" (1970 г.), "Imagine" (1971 г.), "Mind Games" (1973 г.), "Walls and Bridges" (1974 г.), "Rock’n’Roll" (1975 г.), "Shaved Fish" (1975 г.) и др. Съвместно с Йоко Оно издава 7 албума, от които "Double Fantasy" (1980 г.) получава награда "Грамми" за 1981 г. Убит е на

8 декември 1980 г. от Марк Чапмън пред жилището си в "Дакота Билдинг", Ню Йорк.

1952 г.

В Лондон се състои премиерата на пиесата “Мишеловката" по разказ на Агата Кристи. Пиесата минава всички рекорди за най-дълго поставяно представление в историята на театъра.

Агата Кристи е английска писателка, авторка на многобройни разкази, повести, романи и драми с криминален сюжет. Родена е на 15 септември 1891 г. Учи пеене в Париж, работи като медицинска сестра. Омъжва се за Арчибалд Кристи през 1914 г. и прекарва цялата Първа световна война във Франция. Първия си криминален роман пише през 1917 г. - “Тайнствената афера в Стайлз" (издадена през 1920 г.). Следвайки традициите на Едгар Алан По, Артър Конан Дойл и Честъртън, създава повече от 87 романа и много разкази, в които основни герои са старата дама мис Марпъл, мистър Куин, Паркър Пайн, но най-популярен е белгиецът Еркюл Поаро. Умира на 12 януари 1976 г. Някои произведения: “Поаро разследва" (1924 г.), “Убийството на Роджър Акройд" (1926 г.), “Убийство в Ориент Експрес" (1934 г.), “Смърт край Нил" (1937 г.) и много други; пиесите “Мишеловката" (1954 г.), “Свидетел по обвинението" (1954 г., едноименен американски филм) и др.

1942 г.

Започва снабдяването по въздух на Шеста германска армия, обкръжена при Сталинград.

1941 г.

В Средиземно море немска подводница потопява английския линеен кораб “Бархам". Загиват 858 души. “Бархам" е военен кораб на царската флотилия от типа “Куин Елизабет". Кръстен е на адмирал Чарлз Мидълтън, първи барон Бархам. Построен е в Шотландия и е пуснат на вода през 1914 г. По време на атака срещу италиански конвой корабът е ударен от три торпеда, изстреляни от немската подводница U-331, командвана от лейтенант Ханс-Дитрих фон Тизенхаузен.

1936 г.

Германия и Япония подписват “Антикоминтерновския пакт" в Берлин.

Антикоминтерновският пакт е договор за обща борба срещу Коминтерна. Специалното секретно споразумение предвижда провеждането на съгласувани мерки срещу СССР. През 1937 г. към него се присъединява Италия, през 1939 г. – Унгария, Испания и Манджурия. От 1939 г. до 1940 г. Антикоминтерновският пакт се превръща в открит военен съюз на Германия, Япония и Италия. Впоследствие към него се присъединяват сателитите на Германия, в това число и България. На 25 ноември 1941 г. правителството на Б. Филов подписва спогодбата, която остава в сила до 4 септември 1944 г., когато правителството на К. Муравиев я денонсира. Антикоминтерновският пакт е унищожен с разгрома на Германия и Япония.

1884 г.

Джон Майенберг от Сейнт Луис, Мисури /САЩ/ патентова сухото мляко.

1867 г.

Алфред Нобел патентова изобретения от него динамит. Алфред Бернхард Нобел е шведски химик, изобретател. Роден е на 21 октомври 1833 г. Собственик е на повече от 300 патента в областта на синтеза и производството на взривни вещества. Завършва Химическия факултет на Санктпетербургския университет. През 1866 г. смесва нитроглицерина с инфузорна пръст и получава динамита. През 1867 г. получава патент за откритието си и организира производството на динамит. През 1887 г. създава бездимния нитроглицеринов барут, наречен балистит. През 1868 г. заедно с баща си получава златния медал "Летерстед" на Шведската академия на науките за използването на нитроглицерина и откриването на динамита. През 1896 г. патентова откритието си "бездимен барут". Депозира в различни държави около 350 сертификата, представящи 150 изобретения. Оставя непубликувани новела, роман, а една трагедия публикува в Париж (1895 г.). Член е на Кралската шведска академия на науките (1884 г.), на Лондонското кралско дружество и на Дружеството на инженерите в Париж. От 1880 г. е рицар на Нордстейерне орден; почетен доктор по философия е на университета в Упсала (от 1893 г.); кавалер е на Почетния легион. Умира от мозъчен инсулт на 10 декември 1896 г. в Италия. След няколко дни близките му с изненада откриват документ, с който дарява 1,5 млрд. долара (33 млн. шведски крони) за международен награден фонд за висши научни постижения.

1851 г.

Американският изобретател на револвери Самуел Колт убеждава английското правителство да снабди британските колониални войски с неговото изобретение. Самуел Колт (1814-1862 г.) е американски оръжеен конструктор. Създава завод и компания за производство на стрелково оръжие. Първият револвер “Колт", създаден през 1835 г., е усъвършенстван вариант на съществуващите дотогава барабанни оръжия и револвери. В него Колт въвежда механизми за завъртане на барабана и фиксирането му в положение за изстрел. По-късно фирмата “Колт" разработва различни образци стрелково оръжие: автоматичен пистолет през 1911 г., револвер през 1917 г. и др.

1816 г.

Театърът “Филаделфия" става първият в света, чиято сцена е осветена от газови фенери.

1783 г.

Последните британски колониални войски напускат Ню Йорк.

Ню Йорк е град в североизточната част на САЩ, щата Ню Йорк. Състои се от 5 окръга: Манхатън - историческо ядро и делови център на града, Бруклин и Куинс - на о-в Лонг Айлънд, Бронкс - на континента, Ричмънд - на о-в Стейтън. Първото селище на мястото на съвременния град възниква през 1626 г. (Нови Амстердам).

1741 г.

На руския престол се възкачва руската императрица Елисавета Петровна. Тя е дъщеря на Петър I и Екатерина I. Заема престола след дворцов преврат, при който е свален и затворен в крепост малолетният император Иван VI Антонович. Първоначално е заточен заедно с родителите си, а от 1756 г. е в Шлиселбургската крепост. Убит е от стражата при опит на офицера В. Я. Мирович да го освободи и да бъде провъзгласен за руски император на мястото на Екатерина II.

1735 г.

В Москва е отлята “Цар камбана". “Цар камбана" е с маса 200 т., висока е 6.14 метра, а диаметърът и е 6.6 метра. Тя е изработена от руските майстори И.Ф. Матроним и М. И. Матроним. Изработена е по указ на императрица Анна Леополдовна.

1602 г.

На празника Св. Катерина (Каталина) от Александрия испанският мореплавател Себастиан Визкаино открива остров и му дава името Санта Каталина.

1525 г.

Съпругата на цар Василий III e принудена насилствено да стане монахиня.

Василий III Иванович (1489-1533) е московски велик княз (1505-1533 г.). Син е на Иван III Василиевич и София Палеолог, племенница на последния византийски император. Продължава централизацията на държавата. Присъединява към Московското княжество Псков (1510 г.), Рязанското (1521 г.) и Новгородското (1522 г.) княжества. Опира се на Църквата във вътрешната политика. Засилва се дворянското земевладение. Взема мерки за ограничаване на политическите привилегии на аристокрацията. След успешни войни с Литва (1507-1508 г., 1512-1522 г.), присъединява към Русия Смоленск (1514 г.). При управлението му руската култура достига разцвет.

<b>На тази дата са родени</b>:

1915 г.

Роден е Аугусто Пиночет Угарте – чилийски военен деец и политик, генерал; президент на Чили от декември 1974 г., след свалянето на законното правителство на Салвадор Алиенде чрез военен преврат (септември 1973 г.). От 1973 г. е главнокомандващ сухопътните войски. Управлението му се характеризира с бурни темпове в икономическото развитие на Чили и превръщането й в силна и благоденстваща страна. През 1989 г. отстъпва президентския стол на Патришио Айулин.

1887 г.

Роден е Николай Иванович Вавилов – руски агроном, генетик, растениевъд, географ, академик (1929 г.), член на Академията на науките на Украйна (от 1929 г.). Създател е на съвременните научни основи на селекцията, учението за световните центрове за произход на културните растения и тяхното географско разпространение. Открива и формулира закона за хомоложните редове в биологията (1921 г.). Председател е на Всесъюзното географско дружество (1931-1940 г.). Открива много неизвестни за науката растения, които подкрепят неговия закон за хомоложните редове в наследствената изменчивост. През 1940 г. е арестуван по време на експедиция в Западна Украйна и Карпатите. След повече от едногодишно следствие е осъден на смърт. Избран е за почетен член на Лондонското кралско дружество; смъртната му присъда е заменена с доживотен затвор. Умира на 26 януари 1943 г. от изтощение и тежка форма на дистрофия в Саратовския затвор. Гробът му е неизвестен.

1835 г.

Роден е Андрю Карнеги – американски индустриалец, мултимилионер, общественик и филантроп. Започва кариерата си като работник. Благодарение на личните си качества забогатява и завоюва обществено признание. Оттегля се от индустрията през 1901 г. и се отдава на благотворителност. Защитава интересите на българите. Организира Карнегиевата анкета (1914 г.), която доказва, че населението на Тракия и Македония е българско и трябва да бъде включено в пределите на България. Противник е на антибългарската политика на Великите сили по време на Балканските (1912-1913 г.) и Първата световна война (1914-1918 г.). Умира на 11 август 1919 г.

<b>На тази дата умират</b>:

2016 г.

Умира Фидел Кастро (90 г.), кубински революционер, премиер (1959-76) и президент (1976-2008 г.).

1993 г.

Умира сър Антъни Бърджис - английски писател, критик, сценарист, музиковед и композитор. Роден е на 25 февруари 1917 г. в Манчестър. Разностранен талант, свири на пиано, съчинява стихове, пише симфонии, прави опити и в оперния жанр, рисува. Негов кумир в словесното изкуство е Дж. Джойс. Най-известният му роман е "Портокал с часовников механизъм" ("A Clockwork Orange", 1964 г.). Преди него издава романи, но без особен успех. Творчеството му включва общо около 28 романа, между които "Докторът е болен" (1973 г.), "Земни сили" (1980 г.), "Краят на световните новини" (1982 г.), "Всеки железен меч" (1988 г.) и др., 14 сборника с есета и литературна критика, две детски книги, стихосбирка, много статии в периодичния печат, няколко кино и телевизионни сценария. Автор е на английската версия на френската пиеса "Сирано дьо Бержерак", подготвя за американската телевизия сценариите на поредица филми за Христос, а в отделна книга излиза "Човекът от Назарет" (1988 г.). През 1987 г. издава автобиографичната книга "Малкият Уилсън и големият Бог".

1978 г.

Американката Елън Еспозито умира след най-дългата кома в историята – 37 години и 111 дни.

1934 г.

Умира Михаил Сергеевич Грушевски - украински историк и основоположник на украинската историография. Роден е на 29 септември 1866 г. в Холм. Професор в Лвов (от 1894 г.) до I-вата световна война. Един от организаторите на Националнодемократическата партия в Галиция. По време на I-вата световна война е привърженик на ориентацията към Германия. Заточен в Симбирск (1914 г.). През март (1917 г.) се присъединява към партията на украинските есери и оглавява Централната Рада. Организира борбата за национална независимост и самостоятелност на Украйна. Емигрира в Австрия (1919 г.), завръща се в Украйна (1924 г.). Член на АН на СССР (1929 г.). Най-важни негови трудове са: "История на руска Украйна" (в 9 тома) и "История на украинската литература" (в 5 тома, незавършена).

1911 г.

Умира Пол Лафарг - деец на френското и международно работническо движение. Роден е на 15 януари 1842 г. в Сантяго, Куба. Влиза в социалистическото движение през 1864 г. като студент във Висшето медицинско училище в Париж (изключен от училището през 1865 г.). В началото на 1866 г. е в Лондон, където влиза в I-вия Интернационал; член на неговия Генерален съвет. Завършва медицина в Англия (1868 г.). Запознава се с К. Маркс, а през април 1868 г. се оженва за неговата дъщеря Лаура. Завръща се във Франция (1868 г.), където участва в създаването на Парижката федерация на Интернационала, оглавява неговата секция в Бордо. След поражението на Парижката комуна (1871 г.) емигрира в Испания, живее в Лондон; завръща се във Франция през 1882 г. Депутат в парламента (1891-1893 г.). Самоубива се заедно със своята съпруга.

1797 г.

Умира Иван Иванович Шувалов - руски политик, генерален-адютант. Роден е на 12 ноември 1727 г. в Москва. Камерюнкер в императорския двор (от 1749 г.), фаворит на императрица Елисавета Петровна. Играе активна роля във вътрешната и външната политика на Русия. Има съществен принос за развитието на руската наука и изкуство - покровителства редица учени, писатели, художници. Подкрепя много от идеите на М. В. Ломоносов, съдейства за създаването на Московския университет (1755 г.). По негова инициатива през 1757 г. е създадена Художествената академия в Петербург, чийто ръководител е до 1763 г. След възцаряването на Екатерина II е в немилост. Живее в чужбина (1763-1777 г.); събира богата колекция от произведения на изкуството, която дарява на Художествената академия и Ермитажа.

<b>За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:</b>

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.