Денят 14 октомври в световната история: 

За ФБ: През 1926 г. в Лондон за първи път излиза от печат книгата “Мечо Пух" на Алън Милн. 

Земите на индианците Чероки са обявени през 1768 г. за собственост на британската корона.

Френската кралица Мария Антоанета е изправена пред Революционния трибунал във Франция през 1793 г. Два дни по-късно тя е осъдена на смърт и изпратена на гилотината.

Английската атомна ракетна подводница “Renown" се сблъсква през 1969 г. с каботажния кораб "Мойл" при изплаване в района на н. “Мак оф Кинтайр". В резултат на удара са повредени загражденията и подвижните устройства на подводницата, но инцидентът се разминава без човешки жертви.

2015 г.

Литературната награда "Букър“ се присъжда на ямайския писател Марлон Джеймс.

2014 г.

Австралийският писател Ричард Фланаган спечелва британска литературна награда "Ман Букър“ за 2014 г. с романа си "Тесният път към дълбокия север“. ЗА първа година за наградата се състезават творци от всички националности. До този момент превилегия имаха само автори от Великобритания, Ирландия и Общността на нациите.

2013 г.

Американските икономисти Ларс Питър Хансен, Юджийн Фама и Робърт Шилър печелят Нобеловата награда за икономика за приноса си по улавяне на тенденции на финансовите пазари.

2012 г.

В Литва се провеждат парламентарни избори.

Австрийският парашутист Феликс Баумгартнер в изпълнение на проекта Red Bull Stratos скача от рекордната височина от 39 километра, като първи преодолява свръхзвуковата бариера при свободно падане, достигайки 1342,8 км/ч (373 м/с).

Изпълнителен директор на ExxonMobil - шейсет годишният британски гражданин Никълъс Мокфорд е застрелян късно през нощта в предградие на Брюксел на излизане от италиански ресторант. Маскирани мотоциклетисти го екзекутират с четири куршума, а съпругата му е жестоко пребита.

2011 г.

В Гуадалахара, Мексико започват 16-те Панамерикански игри.

Силвио Берлускони преминава успешно вота на недоверие.

Основателят на хедж фонда Радж Раджаратнам е осъден на 11 години затвор.

2002 г.

Грузия обявява православието за официална държавна религия.

1994 г.

Палестинският лидер Ясер Арафат, израелският министър-председател Исак Рабин и израелският министър на външните работи Шимон Перес получават Нобеловата награда за мир.

В САЩ на екран излиза филмът на Куентин Тарантино “Криминале".

Куентин Тарантино е американски режисьор продуцент, сценарист и актьор. Роден е през 1963 г. в САЩ. Дебютира през 1992 г. на Фестивала на независимото кино “Сънданс" с филма “Глутница кучета"; следва “Криминале" (1994 г.), спечелил “Златна палма" в Кан, и “Оскар за най-добър оригинален сценарий". Филмография: “Истински романс" (1993 г.), “Четири стаи" (1995 г.), “От здрач до зори" (1996 г.), “Джаки Браун" (1997 г.), “Kill Bill" (2003 г.).

1981 г.

“Амнести Интернешънъл" обвинява американското правителство в нарушаване на човешките права по време на воденото разследване и съдебния процес срещу задържания по политически съображения Ричард Маршал от Американското индианско движение.

1973 г.

Тайландски студенти протестират с искания за демократизация. В кръвопролитните сблъсъци с органите на реда загиват 77 души, а 857 са ранени.

1969 г.

Английската атомна ракетна подводница “Renown" се сблъсква с каботажния кораб "Мойл" при изплаване в района на н. “Мак оф Кинтайр". В резултат на удара са повредени загражденията и подвижните устройства на подводницата, но инцидентът се разминава без човешки жертви.

1964 г.

От поста първи секретар на ЦК на КПСС и всички заемани партийни и държавни постове е свален Никита Хрушчов. Той е заменен от Леонид Брежнев.

1947 г.

Американският летец Чарлз Чък Йегър преминава пръв звуковата бариера на борда на самолета Х-1, конструиран от компанията “Bell Aircraft" за изследователски цели. Йегър е военен пилот участвал във Втората световна война. След края й става началник на тренировъчна програма за експериментален самолет и на 14 октомври 1947 г. става първият човек, преминал звуковата бариера. Йегър също така участва в тренировъчните програми на едни от първите американски астронавти.

1943 г.

Съветските войски освобождават областта Запорожие от окупационните немски войски.

1933 г.

Международната конференция по разоръжаване в Женева се прекъсва, след като Германия обявява, че се оттегля от преговорите и напуска Лигата на нациите. 

1929 г.

Внушителна английска ескадра под флага на командващия Средиземноморския флот адмирал Фредерик Фийлд за първи път след Световната война посещава Истанбул. Адмирал Фийлд е приет в Анкара лично от Мустафа Кемал Ататюрк.

1926 г.

В Лондон за първи път излиза от печат Книгата на Алън Милн – “Мечо Пух".

1924 г.

Образува се Таджикската АССР.

1921 г.

В Киев е открита първият Всеукраински храм на украинската автокефална църква.

1920 г.

В Каховка Червената армия разгромява войските на ген. Врангел.

1919 г.

Отрядите на Нестор Иванович Махно превземат Мариупол.

В Подолски Каменец украинските войски полагат клетва за вярност към Украинската Народна Република.

1917 г.

За атаман на Оренбургското казачество е избран офицерът Александър Дутов.

1914 г.

В Европа пристигат първите канадските отряди, за да участват в Първата световна война.

1913 г.

В резултат на подземен взрив в шахтата Сенгенид в Южен Уелс загиват 440 души. Това е най-голямата авария в историята на Британия.

1912 г.

По време на кампания в Милуоки, Уисконсин, бившият американски президент Теодор Рузвелт е прострелян от Уилям Шранк. Макар и леко ранен Рузвелт изнася заплануваната си реч. Спасява го дебела пачка ръкописна хартия във вътрешния му джоб, която спира смъртоносния куршум.

По време на Балканската война войските на 1-ва и 3-а армия започват изнасянето си към турската отбрана на линията Люлебургаз - Бунархисар.

1898 г.

Английският пътнически параход “Mohegan" се удря в рифовете Монакълс поради навигационна грешка. Загиват 170 човека.

1885 г.

Първите мормонски преселници пристигат в Южна Албърта, Канада.

1884 г.

В САЩ Джордж Йистман патентова фотографския филм и своята фото плака.

1851 г.

В Англия е основана информационната агенция Ройтерс.

1822 г.

Виктор Юго сключва брак със Адел Фуше.

1809 г.

С Виенския мирен договор е сложен краят на Австро-френската война.

1806 г.

Наполеон побеждава пруската армия в битката при Йена-Ауерщадт.

През 1806 г. Фредерик Вилхелм ІІІ подписва таен договор с Русия и се включва в Третата коалиция срещу Наполеон.

Двойната битка при Йена-Ауерщадт се води на територията на днешна Германия между силите на Наполеон І от Франция и Фредерик Вилхелм ІІІ от Прусия. Решителната победа над пруската армия довежда до елиминирането на Прусия от антифренската коалиция до освободителната война от 1813 г.

Войската на Наполеон наброява около 143 000 души, докато в армията на Прусия влизат около 108 000.

След успеха на битката Наполеон завладява Прусия за 6 седмици.

1793 г.

Френската кралица Мария Антоанета е изправена пред Революционния трибунал във Франция. Два дни по-късно тя е осъдена на смърт и изпратена на гилотината.

Мария Антоанета е кралица на Франция, съпруга на Луи ХVІ и дъщеря на австрийската ерцхерцогиня Мария Тереза и императора на Свещената римска империя Францис І. Омъжва се за престолонаследника през 1770 г., който се възкачва на престола през 1774 г. Бракът цели да укрепи съюза са отколешния враг на Франция – Австрия. 

След щурма на двореца Тюйлери от август 1792 г. Мария Антоанета и съпругът й са изведени и обвинени в измяна. Кралят е екзекутиран през януари 1793 г. Мария Антоанета е изправена пред Революционния трибунал на 14 октомври 1793 г., ден по-късно е произнесена смъртна й присъда, а на 16 октомври тя е гилотинирана.

1768 г.

Земите на индианците чероки са обявени за собственост на британската корона.

1705 г.

В хода на войната за испанското наследство австрийските войски превземат Барселона.

1648 г.

Отряди на украинския полковник М. Кривонос превземат Лвовския замък.

1529 г.

Османските войски под предводителството на Сюлейман Великолепни прекратяват обсадата на Виена и минават в отстъпление.

1322 г.

Робърт Брус Шотландски побеждава английския крал Едуард ІІ при Байленд, като го принуждава да признае шотландската независимост.

1066 г.

Английският крал Харолд II е убит в битката при Хейстингс от нормандската армия, начело с Вилхелм (Уилям Нормандски), който заема английския престол.

Конфликтът е вследствие на това, че Едуард Изповедник дава трона на Харолд ІІ, вместо на Велхилм, както е обещал. Вилхелм навлиза в Англия от Нормандия с 4000-7000-на армия, като дебаркира в Пивънси, Съсекс. Вилхелм се движи на изток по крайбрежието до Хейстингс. Харолд посреща нормандските нашественици със 7000-на войска, изтощена от победата в битката при моста при Стамфърд. Англичаните са победени след еднодневни сражения, в които загива Харолд. След битката Вилхелм влиза с армията си в Лондон и е коронован като Уилям І на 25 декември 1066 г.

<b>На тази дата са родени: </b>

1814 г.

Роден е Арист Аристович Куник – руски историк, филолог, академик на Петербургската Академия на Науките от 1850 г. Автор е на трудове по история на руско-скандинавските, руско-византийските и други отношения, работи в областта на сравнителното езикознание. 

1846 г.

Роден е Жан Пиер Русло – френски лингвист, абат. Русло е един от основоположниците на експерименталната фонетика. До 1887 г. е кюре и викарий. Професор-асистент е по френска филология в Католическия институт в Париж от 1910 г., професор е в Колеж дьо Франс от 1923 г. През 1897 г. създава и ръководи лаборатория по експериментална фонетика, изобретява редица фонетични прибори, разработва методи за развитие на речта на глухонемите и за отстраняване на речеви дефекти. Русло е един от създателите на лингвистичната география. Основава диалектоложкото дружество "Société des parlers de France" през 1893 г., списанията "Revue de phonétique" (заедно с Ю. Перно през 1911 г.) и "Revue des patois gallo-romans" (заедно с Ж. Жилерон, през 1887 г., от 1893 г. - "Bulletin dela Societé des parlers de France").

1864 г.

Роден е Стефан Жеромски – полски романист и драматург. Първият му роман е "Гарвани ще ви разкъсат". Основната му творба е "Пепелища" (1902-1903 г.) - история на Наполеоновите войни. Автор е на романите "История на греха" (1908 г.), "Красотата на живота" (1912 г.), "Вярната река" (1912 г.), "Борбата срещу Сатаната" (трилогия; 1916-1919 г.), "В началото на пролетта" (1924 г.) и други, както и на повестите"Доктор Пьотр" (1894 г.), "Сизифов труд" (1897 г.), "Лъч" (1897г.), разкази, драмите "Роза" (1909 г.), "Сулковски" (1910 г.) и други, художествена публицистика, дневници.

1882 г.

Роден е Еймън де Валера – ирландски политик, общественик, борец за независимостта на Ирландия, първи президент на Ирландската република. Де Валера е активист на националистическата партия "Шин Фейн", бореща се за независимост на Ирландия; като след 1917 г., става неин ръководител. Работи като учител по математика. Той е един от командирите на Ирландската национална освободителна армия и е сред създателите на независимата Ирландска република (16 април 1916 г.). Де Валера е първият президент на Република Ирландия (Ейре) (от 1919 до 1922 г.). По време на Гражданската война 1922-1923 г. командва републиканската армия срещу привържениците на англо-ирландския договор от 1921 г., според който Северна Ирландия остава под английска власт, а останалата част на страната е обявена за британски доминион. През 1926 г.той организира партията Фиана Файл (Войници на съдбата). Министър-председател е и министър на външните работи на Ирландия в периода от 1932 до 1959 г. По време на Втората световна война правителството му води политика на неутралитет. Де Валера е президент на Ирландия от 1959 г. до 1973 г. По време на неговото управление ирландската икономика се модернизира, утвърдена е независимостта на Ирландия и тя е приета за член на ЕИО през 1970 г.

1944 г. Айзенхауър завършва Военна академия в Уест Пойнт през 1915 г. Служи на различни мисии в САЩ и в чужбина. По време на Втората световна война (от 1942 г.) командва американските войски в Европа; върховен главнокомандващ е на съюзните експедиционни сили в Северна Африка и Средиземноморието и на съюзническите експедиционни сили в Западна Европа от декември 1943 г. Командва операцията "Овърлорд" и окупационните сили на САЩ в Германия през 1945 г. Айзенхауер е началник-щаб на американската армия от ноември 1945 г. Той е върховен главнокомандващ въоръжените сили на НАТО от 1950 г. до 1952 г. Дуайт Дейвид Айзенхауер умира през 1969 година.

1894 г.

Роден е Хенрих Любке – германски политик, президент на ФРГ от 1959 г. до 1969 г. В периода на Ваймарската република е активен член на католическата партия "Център". По време на Втората световна война работи във военната промишленост. От 1945 г. Любке е член на Християндемократическия съюз (ХДС). От 1947 г. до 1952 г. е министър на продоволствието, селското и горското стопанство на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Депутат е в Бундестага през 1949-1950 г. и 1953-1959 г.; през периода 1953-1959 г. е министър на продоволствието, селското и горско стопанство на ФРГ. Любке се обявява срещу признаването на следвоенните граници в Европа. Хенрих Любке умира през 1972 година в Бон.

1890 г.

Роден е Дуайт Дейвид Айзенхауер – американски генерал и държавник; 34-ти президент на САЩ (на поста е в периода 1953-1961 г.), армейски генерал от 

1925 г.

Роден е Михаил Маринов – български поет и драматург. Завършва българска филология през 1952 г. и театрална школа през 1953 г. Маринов работи в Радио София, артист е в пътуващия Софийски драматичен театър. Драматург е на Плевенския театър (1964 г. - 1965 г.) и Разградския театър (1966 г.). Завежда сектор “Чуждестранна поезия" в списание “Пламък" от 1966 г. Автор е на произведения за деца. Маринов е преводач от руски и френски език.

1940 г.

Роден е Клиф Ричард – английски рок-китарист и певец, киноактьор. До края на 50-те години на ХХ век свири в различни скифъл-групи, а през 1958 г. основава състава "Дрифтърс", който изпълнява едни от първите рокендрол-песни във Великобритания. Клиф Ричард сменя името на групата с "Шедоуз", понеже вокална група с името "Дрифтърс" съществува в САЩ от 1953 г. С новия състав работи до 1968 г. От началото на 60-те години на ХХ в.,  Ричард се изявява и като филмов актьор, като взема участие във продукците - "Експресо Бонго", "Младите", "Лятна ваканция" и някои други, както и в ТВ шоу-програми и мюзикъли ("Време", 1986 г.).

<b>На тази дата умират: </b>

2010 г. 

Умира Беноа Манделброт.

Беноа Манделброт е френски математик, изследовател на фракталната геометрия. Той е роден в Полша, но семейството му се премества във Франция, докато е дете. Манделброт е с двойно френско-американско гражданство. Получава образованието си във Франция, a живее и работи в САЩ до смъртта си на 14 октомври 2010 г.

1990 г.

Умира композиторът и диригент Леонард Бърнстейн. Той е роден на 25 август 1918 г. в Лаурънс, Масачузетц. Талантът му не остава незабелязан в музикалните среди. Бил е Музикален директор на нюйоркската филхармония в периода 1945-1947 г. и 1958 – 1969 г., с която има над 400 реализирани записа. През 1951 г. се жени за чилийската пианистка Фелисия Монтеалегре. Бърнстейн е първият американски диригент гастролирал на прочутата “Ла Скала" в Милано (1953 г.).

Сред най-известните му произведения е прочутият мюзикъл “Уестсайдска история" (1957 г.), "Jeremiah." (1943 г.) – посветено на жертвите на Холокост, "Kaddish,"– написано в памет на убитият президент на САЩ – Джон Кенеди и др. Леонард Бърнстей е автор е на филмова музика. Пише и две опери - "Trouble in Tahiti," (1952 г.) и "A Quiet Place" (1983 г.). Умира от белодробно заболяване в Ню Йорк, където е и погребан.

1977 г.

Умира Бинг Крозби (с истинско име Хари Лилис Кросби) – американски певец и киноактьор. Дебютира през 20-те години на ХХ век във вокалното трио “Ритъм бойс"; по-късно започва солова кариера като вокалист в оркестъра на Пол Уаймън. По времето на суинга сътрудничи с К. Бейзи, Д. Елингтън, Т. Дорси, Луис Армстронг, У. Хърмън, Л. Хемптън и техните оркестри. През 51-годишната си кариера си кариера записва повече от 1 600 песни и участва в около 50 филма (“Висше общество", “Холидей ин" и др.). Негови албуми са “The Chronological Bing Crosby", “The Bing Crosby Story", “Louis Armstrong and Bing Crosby on Stage", “High Society" и “Bing’N’Basie".

1958 г.

Умира Дъглъс Моусън – австралийски геолог и изследовател на Антарктика. Участва в 3 големи антарктически експедиции.В Антарктика Моусън открива и нанася на картата повече от 200 географски обекта, между които Земя Кралица Мери, Земя Мак Робъртсън, Земя Принцеса Елизабет и др. Неговото име носят полярна станция, полуостров, бряг, море и други географски обекти в Антарктика.

1944 г.

Умира Ервин Ромел – германски генерал-фелдмаршал. Служи в армията от 1910 г. и участва в Първата световна война. От 1919 г. е в райхсвера, а по-късно - във вермахта. През 30-те години на ХХ век е преподавател и началник на Военната академия. През 1939 г. влиза в най-близкото обкръжение на А. Хитлер. От февруари 1940 г. е командир на 7. танкова дивизия, с която навлиза във Франция. От 1941 до март 1943 г. командва Германския експедиционен корпус в Северна Африка. През периода юли-ноември 1943 г. командва групата армии "Б" в Северна Италия. През декември 1943 г. изпълнява функциите на военен инспектор във върховното командване на Дания, след което е командващ на групата армии "Б" във Франция. На 17 юли участва в заговора срещу Хитлер. Самоубива се поглъщайки цианкалий.

<b>За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:</b>

<i>Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

<b>Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други. </b></i>