Сделката има доста сериозни рискове. Това съобщи премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии във Facebook след втория месец от началото на управлението на редовния кабинет.

Премиерът коментира, че бившият министър на енергетиката в кабинета "Донев" Росен Христов завежда дело за клевета срещу Денков в отговор на критиките на настоящия премиер за неизгодните договори за внос на газ с турската компания "Боташ".

"Не се притеснявам от каквото и да било. Това, което е ясно, че сделката има доста сериозни рискове. От една страна, защото е много дългосрочна - 13 години, от втора страна, защото е свързана със сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълнена, независимо от това дали внася или не внася газ. Енергийният пазар се развива много бързо, това, което е ясно, че след няколко години може да бъде съвсем различна ситуацията в Европа. Оттам такива дългосрочни договори крият огромни рискове. Отделно има асиметрия в договора, която не е благоприятна за българската страна", поясни Денков.

Премиерът добави, че се опитват да минимизират рисковете и да използват максимално добре възможностите на този договор, защото той вече е подписан.

"Оценките трябва да ги дават другите. Това, което задвижихме са всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите и да ги извадим и да бъдат ясно поставени, защото ня ма как да решите един проблем, ако не е ясно поставен. Проблемите свързани с пътните произшествия, проблемите с цените, проблемите, свързани със забавените пътни строежи, всичко това е заложено като решение в нашата програма. Защото в следващите месеци това, което ще правим е да си изпълняваме управленската програма", каза премиерът.

Той обърна внимание, че всички мерки там са с конкретен срок.

За еврозоната

"Страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромната си степен са неоснователни. Разбира се, че трябва да внимаваме за инфлацията и да имаме информационна кампания, за да разберат хората какво ще спечелят и за какво трябва да внимават. Цените трябва шест месеца да са в едната и в другата валута. Кампанията за еврозоната се очаква да стартира през септември- октомври. Провел съм среща с БНБ", каза още Денков.