"През цялото време се опитвахме да не стигнем до ситуация, в която уж независими регулатори, се оказват политически оцветени. Отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза, ми се вижда несериозно", заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков след като президентът Румен Радев им връчи папката с втория мандат, а те от своя страна я върнаха веднага, предаде репортер на "Фокус"

"Има такава институция в други държави. Това не е измислено в България като конституционна конструкция. Каквото правителство назначи, при това правителство ще работим", добави Денков по отношение на новия механизъм, по който се съставя служебно правителство.

Премиерът в оставка припомни, че по време на обсъжданията за конституционните промени е имало идея института на служебния кабинет да бъде изцяло премахнат. 

Денков посочи, че подкрепя идеята изборите да бъдат 2 в 1. Той обаче каза, че решението е в президента и зависи от процедурите. "Аз съм абсолютно убеден, че е най-добре изборите да бъдат две в едно. Първо, за да не се протака процедурата. Второ, да се спестят поне 100 млн. лева. Оттук нататък вече зависи от процедурата. Зависи от мандатоносителя. Зависи от хората, които би трябвало да поемат длъжността на служебен премиер. Тогава ще видим как ще работи". 

По-рано президентът Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, но те я върнаха веднага с неизпълнен мандат. 

Президентът разкости ПП-ДБ при връчването на папката. Той направи остър коментар: "Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха. Тесният кръг за предложения за министър-председател се скъсиха днес. Съчувствам ви", допълни Радев.