Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на ПП-ДБ Николай Денков, а той го върна веднага, предаде репортер на "Фокус".

"За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Те се отметнаха от нея. Във втория мандат ние предлагаме за премиер Николай Денков. Ние дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори, но те, въпреки жеста, не го оцениха, отказаха", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме с ГЕРБ-СДС преди 9 месеца. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление", каза от своя страна премиерът в оставка и допълни: "Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от това тяхно желание.Преговорите бяха проведени проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори."

"Макар да обявихте, че ще върнете мандата неизпълнен, обстановката е толкова динамична, че всяко решение свикнахме да бъде предпоследно", каза държавният глава и посочи, че рязко нараства възможността да получат  политически служебен кабинет. Кирил Петков бе категоричен, че няма да участват в разговори за третия мандат. "Молбата ми е да положите усилия изборите да бъдат 2 в 1. Нека българския народ да не плаща 100 млн. допълнително", призова той държавния глава.

Радев отвърна, че ще направи всичко възможно процесът по избора на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза.

След така стеклите се събития съдбата на втория мандат се оказа същата като на първия.

На "Дондуков" 2 освен премиерът в оставка Денков от ПП-ДБ отидоха Кирил Петков, Даниела Божинова, Христо Иванов и Атанас Атанасов. 

По този начин се преминава към процедурата за връчването на третия мандат. Държавният глава ще трябва да посочи някоя от партиите из между ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН, на която да бъде даден третият мандат.