Премиерът Николай Денков посети Професионалната гимназия по ядрена енергетика "Игор В. Курчатов“ в гр. Козлодуй заедно с енергийният министър Румен Радев и министърът на образованието Галин Цоков.

"Целта на посещението е да видим какво е настоящето състояние по отношение извеждането на това, което е останало като дейности от извеждането на реактори 1 до 4, отделно да обсъдим готовността за смяна на горивото на реактори 5 и 6, както и как върви подготовката за изграждането на 7 и 8 блок. От цялата предоставена информация не очакваме проблеми в прехода към неруско гориво в 5-и блок“, уточни Денков.

“Бързам да кажа, че за момента няма проблеми, но виждаме, че има много работа, която предстои. Хората трябва да бъдат спокойни – системата е в много добро състояние в момента, има мощности и възможности за балансиране, когато е необходимо. Разбира се, с развитието на възобновяемите източници, с това, че още не работят изцяло примерно ПАВЕЦ генераторите, но тези проблеми се решават от съответните координиращи оператори. Това не е нещо, с което да плашим хората, а са задачи, по които да работим. Очакваме още възобновяеми източници да се присъединяват, което изисква и съответните технически изисквания“, каза още той.

Министър Румен Радев допълни: "Предизвикателството е с навлизането на все по-големи мощности и капацитети да се постигне балансиране.“