Да се опита да се справи с проблемите на дезинформацията и хибридните атаки. Това заяви премиерът Николай Денков след днешната позиция на медийния регулатор, повод за която стана негово изказване. 

Според СЕМ са недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на регулатора. "Изразеното по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация "Национален съвет за журналистическа етика“, се казва още в позицията.

"Това, което виждам през последните два месеца, че много от проблемите, с които се сблъскваме са резултат на феномена на "широко затворените очи". Крайно време е СЕМ да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите за дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи", изтъкна Денков.

По думите му може да се инициират дискусии по тези теми.

"Фокус" припомня, че вчера по време на двумесечния си отчет Денков заяви, че има много сериозна дезинформация в публичното пространство. "За борбата с дезинформацията е важно да работят структурите, свързани с етичните стандарти на журналистите. Съветът за електронни медии (СЕМ) очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, вероятно знаейки, че са неверни, да не бъдат санкционирани по някакъв начин. Журналистическата етика изисква не просто да казвате нещо, а да го проверите през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света спазват задължително“, коментира премиерът. На въпрос, свързан с изказването на председателят на СЕМ Соня Момчилова, че "лъжата също има право на живот“, Николай Денков коментира: "Самият факт, че председателят на СЕМ може да изрече такава фраза, показва, че той не си е на мястото“.