Първата политическа сила ГЕРБ-СДС ще изготви коалиционно споразумение, което ще предложи на ПП-ДБ. Това обяви лидерът на най-голямата парламентарна група Бойко Борисов на брифинг пред журналисти, предаде репортер на "Фокус"

"Повече в такива сглобки, недоизказани, невидени, неорганизирани няма повече да участваме. В рамките на десетина дни изготвяме едно коалиционно споразумение. Това коалиционно споразумение започва от мандата през Министерския съвет, защото ние се явяваме на парламентарни избори не за регулатори. Първо, за създаване на управление и състав на Министерски съвет", заяви Борисов.

"Ние ще предложим пропорционално, с еднакво носене на отговорност, с право на вето. Всичко, което предлагат, и нов преглед на министрите. Първо почваме с министрите, договаряме се с тях за министрите - пропорционално, на базата на електоралната тежест, иразена през депутатите в парламента", обяви още той. 

Борисов каза, че ще предложи на Кирил Петков преговорите да започнат с регулаторите, които изискват обикновено мнозиноство от 121 гласа за излъчване на ново ръководство, а след това - тези по 160 гласа . 

"Всичко трябва да бъде разписано, както е в развитите западноевропейски държави, където има подобни многопартийни правителства. Пише се този документ, подписва се и след това всички го спазват", категоричен бе той. 

Попитан дали, ако ПП-ДБ откажат да го подишат, то това би означавало нови предсрочни парламентарни избори, той отговори: "Категорично. Те са го написали в меморандума".

"Връщаме нещата преди 9 месеца, защото последните 9 месеца не можех да обясня на партията защо тези хора с по 30 депутати имаха повече министри, имаха повече областни управители, навсякъде повсеместно сменят всичко", каза още Борисов.

Крайният срок за подписването на такова споразумение ще бъде месец април, а именно два месеца преди провеждането на евроизборите, стана ясно още от изявлението на лидера на ГЕРБ.

Попитан отново за това кой ще бъде външен министър, той каза, че ако този въпрос продължава да стои, това би било мотив за нови избори. 

"Отсега ви казвам, че отиваме на предсрочни избори. Въобще няма тема и спорт, затова бих подкрепил предложението за министър по европейските въпроси, защото лесно ще се разделят 10 на 10, както те обичат да казват 50 на 50", коментира още той.