Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу националните интереси на България, заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти, предаде репортер на "Фокус".

"Прочетох доклада на ДАНС и съм съгласен, че тези хора трябваше да напуснат и да не бъдат допускани в България за следващите пет години. Смятам, че има критики към агенцията, защото в доклада видях информация за тази дейност и в предходни години, така че е отворен въпросът кога е трябвало да се реагира. Ще имаме разговор с председателя на ДАНС, когато се завърне от чужбина. Докладът е секретен, народните представители ще могат да го видят, но докато не бъде разсекретен, данните от него няма как да бъдат огласени", каза още премиерът Денков.

По думите му Руската църква в София трябва да стои отворена и организацията за това става от страна на БПЦ. "Именно по тази причина вчера патриархът създаде необходимата организация за това да има свещенослужители", допълни Денков. 

"Имах среща със Светия синод и заявих, че всичко, което зависи от държавата ще го осигурим, но не можем да се месим пряко в процеса. Нотариалният акт за имота е издаден през 1997 година, но тепърва предстои да се изясни юридически как стои въпроса със собствеността, тъй като това трябва да бъде на реципрочен принцип с българските църкви в Москва", добави той.