ГЕРБ не реагираха на управленски механизъм досега. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти, предаде репортер на "Фокус". 

"Не само, че се пише, но беше подготвен вариант. Този вариант беше изпратен на ГЕРБ, но оттам нямаше отговор досега. Това е ситуацията, Те не реагираха, ние представихме вариант", заяви Денков. 

И допълни: "В момента те поставят въпроса, че са съгласни да има такъв механизъм. Въпросите трябва да са поставени към тях". 

Той отново отказа да дава оценки на президентското вето върху решението на парламента за изпращане на 100 БТР-а към Украйна. Призова за сътрудничество между институциите. 

"Аз не бих искал да влизам в такава полемика. Институциите трябва да работим заедно, тъй като хората очакват това от нас. Въпросите защо го прави по-скоро към него ги отправяйте", каза той.

За влизането в Шенген

"Имаме голяма промяна в ситуацията с Шенген през последните месеци и това е именно благодарение на правителството. Има и положителен доклад", коментира премиерът. 

Той смята, че следизборната обстановка в Нидерландия, при която крайнодясната партия на Герт Вилдерс спечели вота, затруднява преговорите, но въпреки това дипломатическите усилия на България ще продължат. 

За полицейското насилие

"Очаквам от министър Калин Стоянов задълбочено разследване относно протеста срещу БФС. Моето отношение към този министър зависи от това как ще приключи този процес", категоричен бе той.