Европа трябва да повиши способността си да произвежда и да има всичко, което е важно. Това съобщи премиерът Николай Денков пред журналисти в Брюксел, предаде репортер на "Фокус".

Той обясни, че на срещите е имало 3 основни теми. 

"Това, което Европа ясно осъзнава, след кризите от Ковид и войната, че трябва да повиши способността си да произвежда и да има всичко, което е важно, за да може, ако настъпи криза веднага да реагира. Покрай това успях да използвам случая да поставя въпроса и за розовото масло. Проблемът е, когато обсъждаме, че нещо е вредно винаги трябва да казваме какво е веществото, но и каква е неговата концентрация. Помолих по-внимателно да се погледне този текст, защото в този вид той не е достатъчно съдържателен", каза Денков.

Той обясни, че по отношение на миграцията има много сериозен нов акцент, свързан, че трябва да се направи всичко възможно да се задържат мигрантите в страните, от които идват, извън ЕС.

"Споразумението с Турция, колкото и трудности да имаше с него, в крайна сметка свърши работа и върши работа. Така че идеята е ЕС да сключи такива споразумения с други държави", пояси премиерът.

По думите му по отношение на Украйна трябва вече да се мисли за фондове, които да бъдат по-дългосрочни.

"Европа трябва да помисли сериозно за събирането на достатъчно амуниции и вдигане на капацитета, което засяга българската армия и българската военна промишленост. Тези инвестиции, които ще се правят за повишаване на капацитета, част от тях биха могли да бъдат в България, ако ние сме активни. Министърът на отбраната Тагарев и министърът на икономиката Богданов ще работят по тази тема", коментира Денков.

По отношение на Шенген премиерът коментира, че срещите му с Марк Рюте и Нихамер са били насочени към това как да работим с техните общества, за да спечелим доверието.