113 са реално прехвърлените от Австрия у нас мигранти, търсещи закрила през 2023-та година. Това заяви премиерът Николай Денков по време на участието си в парламентарния контрол в отговор на въпрос за приемането на България в Шенген и приетите от Австрия условия за осъществяването на това, предаде репортер на "Фокус"

България е определена като компетентната държава-членка за общо 5731 искания, получени от Австрия, през миналата година. Само 194 прехвърляния от обаче са били заявени от австрийските власти, а де факто 113 са се осъществили.  

За 95% от изпратените съгласия, изпратени от България, Австрия е информирала, че прехвърлянията не могат да се осъществят в шестмесечния срок от датата на съгласието, тъй като лицата или са се укрили, или са били в неизвестност. 

Министър-председателят поясни, че ако прехвърлянето не се осъществи, отговорността попада върху държавата, която е трябвало да я извърши. 

"През 2023 година за 95% от изпратените България съгласия са получени известия от Република Австрия, според които прехвърлянето не може да бъде осъществено. С други думи от 20 дадени заявки само 1 е била реализирана", обясни той.

Той отново увери, че влизането на страната ни в Шенген, не променя клаузите на Дъблинския регламент за България: "С приемането на България в Шенген не се приема нищо по отношение на условията, които България е изпълнявала и досега по Дъблинското споразумение".