Служебният министър на вътрешните работи обяви в кулоарите на парламента, че е подал сигнал в прокуратурата срещу кабинета "Петков" за злоупотреба с европейски средства, предназначени за бежанците от Украйна, предаде репортер на "Фокус". 

"В понеделник внесох сигнал в прокуратурата. Той късае работата по помощта за украинските бежанци. Направи ми впечатление обстоятелството, че за един период от време са похарчени от редовния кабинет 150 млн. лева, а за същия период служебният кабинет е похарчил 43 млн. лева. Това предизвика проверка от Националния оперативен щаб и Министерството на туризма", заяви министърът.

"Бяха констатирани редица нарушения, включително на изискванията на нормативните актове, създаващи опасност да бъдат върнати европейски средства, с които е финансиран този процес", каза още той.

Демерджиев обяви, че близо 50% от средствата са изплатени на 24 физически лица, отговарящи за над 40 дружества.

"Над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакти на 43 дружества. Това е най-малкото странно и поражда множество въпроси. Наред с това над 93 млн. лева са изплатени, без да е ясно кой е подпомогнат, както и броят на лицата, които са подпомогнати", уточни той.

Демерджиев каза, че тази дейност е стартирана по време на кабинета "Петков". Той обясни, че разплащанията са се извършвали от Министерството на туризма, министър по това време бе, а периодът, за който говори силовият министър е 5 месеца.

"Най-вероятно са финансирани т.нар. "мъртви души“ – хора, които само по документи се намират на определено място. Целта е да се придобият средства, а за какво се влагат, на този етап не можем да кажем“, каза още Демерджиев.