Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев присъства на специална церемония в президентския дворец в столицата на Република Турция, съобщиха от МВР.

На нея президентът Реджеп Таип Ердоган награди представители на чуждестранните екипи, които се включиха в спасително-издирвателните операции след тежкото земетресение. Президентът на Република Турция Реджеп Таип Ердоган връчи благодарствена грамота на заместник-министър председателя и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в знак на благодарност от страна на южната ни съседка за помощта, оказана от България след унищожителното земетресение. От българска страна награден беше главен инспектор Петър Петров, началник сектор "Специализирани оперативни дейности“ в РДПБЗН – Пловдив. Министър Демерджиев беше единственият министър от страна от Европейския съюз, който се включи в събитието. Той получи почетна грамота.

Министър Демерджиев отпътува за Турция със самолет "Спартан“ на българските ВВС, с който бяха транспортирани и 3,5 тона хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението. Тя включва палатки, спални комплекти и други необходими вещи и материали. България е в постоянна готовност да реагира съобразно исканията и нуждите на турската страна и нашите възможности.