Министър Иван Демерджиев отбеляза, че през дългия път от създаването на дирекцията през 1991 г. тя се утвърди като стожер в борбата с организираната престъпност - беляза редица знакови операции и успехи, наложи се като надежден и търсен международен партньор.

"Това, което констатирах обаче е, че през годините с различни законодателни изменения капацитетът на дирекцията е отслабван и то отслабван системно", добави той и посочи усилията на ръководството на МВР да възстанови част от този капацитет – предприети редица действия по изменение на устройствения правилник на МВР, вътрешно-организационни промени, които да доведат до обособяването на структурата като самостоятелен субект с възможности за независими действия извън териториалните структури на МВР.

Вътрешният министър изрази увереност, че "с общи усилия можем да надградим постигнатото с нови по-сериозни успехи, да постигнем истинска ефективна борба с корупцията, от което се нуждае и очаква от нас обществото". Демерджиев благодари на служителите на главната дирекция за всеотдайната работа и ги увери в безрезервната подкрепа на ръководството на министерството.  

"Вярвам , че и занапред ще продължим да работим все по-упорито и целеустремено, за да надграждаме постигнатите успехи. Бъдете здрави, креативни и смели, със самочувствие и увереност сбъдвайте мечтите си и се радвайте на нови лични и професионални успехи", с тези думи към колегите си се обърна директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов.

Той припомни знаковите реализации, проведени от структурата, самостоятелно и в партньорство с други държавни институции и с органите на прокуратурата и коментира, че широкият обществен и медиен отзвук са знак на висока оценка и доверие.

Главен комисар Стоянов отбеляза, че в годините дирекцията се утвърди като основен и търсен партньор на чуждите релевантни служби, изгради хармонично сътрудничество с Европейската Прокуратура, показател за което са няколкото успешни съвместни операции - ключов момент за заявената воля в борбата с корупцията. Директорът на главната дирекция благодари за сътрудничеството на всички партньори, които са неизменна част от постиженията на структурата. 

В рамките на тържествената церемония министърът на вътрешните работи награди шестима служители на ГДБОП за тяхната всеотдайна работа и проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.