Докато в последните седмици партиите ги вълнува пазара на депутати, за българското общество има една много по-важна тема и един много по-важен пазар, на който никой не обръща внимание – това е пазарът на горивата. Това заяви от трибуната на Народното събрание народният представител от ГЕРБ Делян Добрев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че за последните 6 месеца цените на бензина и дизела са скочили с 36-37%.

"Обясннение от срана на управляващите нямаме, но някои анализатори го обясняват с високата цена на брента. Аз съм извадил справки, които показват, че брента наистина расте като цената нараства до около 120 долара, т.е. наистина има увеличение на "Брента“. Само че българската рафинерия "Лукойл“ не преработва брент, а работи с уралски нефт.

Ако погледнем графиката на уралския нефт виждаме нещо съвсем различно. До март месец тази година почти няма отклонение от цената на брента и в цената на уралския нефт, но ако през месец март цената на брента започва да расте нагоре, цената на уралския нефт пада. Тази справка е от Блумбърг. Преди да започне войната в Украйна, действително, брента и уралския нефт се движдат в синхрон, когато единият продукт се вдига и другия се вдига, и обратното.

Обаче, какво се случва февруари – уралският нефт започва да се търгува с 30% отстъпка. И ако цената на брента в момента е 120 долара, то цената на нефта, който ползва нашата рафинерия Лукойл Нефтохим е 78 долара. Т.е. нашата рафинерия не купува на 120 долара, а купува на 78 долара.

Ако погледнем цената за последната една година, на този същия уралски нефт – разлика в цената няма.

Защо тогава за последните 6 месеца цената в бензиностанциите - на бензина и на дизела скочи с 36%? Ако е същата цената на уралския нефт отпреди едина година и сега, защо преди една година горивото струваше 2,50, а сега струва 3,50 лв?“, попита Добрев. Той обърна внимание, че цените на акцизите и на ДДС-то са същите като не са се променяли близо 10 години.

"Цената на уралския нефт е същия, акциза е същия, ДДС-то е същото, но горивото нараства с един лев. Някой ще каже, ама те може да не ползват уралски нефт, може да ползват брент, въпреки че твърдят, че не могат да ползват друг освен руски нефт. Ами аз проверих и май месец са разтоварили десет танкера уралски нефт в Лукойл Нефтохим. Купуваме и преработваме евтин руски нефт, обаче го плащаме като скъп брент. Разликата в цената е един лев на литър на бензина и дизела.

На година всички българи консумираме 3,5 млрд. литра, това по един лев е равно на 3,5 млрд. лв. Колко е това на ден? Близо 10 млн. литра зареждаме на ден по бензиностанциите, по 1 лев – 10 млн. лв.

Казано иначе, 10 млн лв. ние плащаме, за да купуваме руски нефт на цената на скъпия брент . Нали разбирате, че тази разлика от един лев, тези 10 млн. на ден, 3,5 млрд. на година – някой я прибира. Ясно е кой я плаща – всички ние, които зареждаме на бензиностанциите.

Няма да обиждам никой и да казвам според мен, в кои офшорни сметки заминават тези пари“, коментира още Добрев.

Той припомни, че миналата седмица е имало предложение да се създаде временна комисия, която да изследва именно този въпрос и да отговори защо при положение, че цената на уралския нефт е паднала с 30%, то цената на горивото в България е скочила с един лев.

"Имаше страшен ентусиазъм в залата, най-много от ДБ и очаквах това предложение да е първа точка за тази седмица. Да ама такава точка няма.

Ограбват всеки ден българския народ с 10 млн. лв., пълнят всеки ден с 10 млн. лв. офшорките и временната комисия я няма в дневния ред. Ето това е пример за управлението. И когато викате – корупция, статукво се вгледайте първо в себе си, защото горивата никога не са били 3,50 лв. и българските граждани го знаят много добре“, каза в заключение Добрев.