ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат дерогацията да отпадне от първи януари. Това заяви народният представител от  ГЕРБ-СДС Делян Добрев, предаде репортер на "Фокус".

"Аз заедно с бившия премиер Бойко Борисов, Делян Пеевски и Йордан Цонев внасяме законопроект, чрез който предлагаме дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г.", обяви председателят на Енергийната комисия.

Добрев поясни, че Христо Иванов бил заявил, че ще подкрепи предложението, ако Бойко Борисов го направи, но ще вземе окончателното си решение в утрешния ден.

Добрев каза още, че Кирил Петков вече бил дал "устно" подкрепа от Брюксел. "В Брюксел, като ключов говорител на Европейския център за политики. Там господин Кирил Петков се е бил в гърдите и е казал, че той е този, който е спира руския петрол", заяви той.

"Ние считаме, че той би подкрепил нашите инициативи", уточни депутатът от ГЕРБ.

Относно нелегалният износ, Добрев коментира, че петролът отива в открито море, откъдето се пренатоварва на други танкове. 

"Очевидно те не се продават на пазара в България. Повече от 60% се изнасят. 1/3 отиват в открито море и оттам се претоварват", заяви Добрев.

"Дерогацията никога не е била необходима. Българските потребители не спечелиха, спечели Путин и режимът в Кремъл", каза още той.

Утре Делян Добрев ще свика извънредна Енергийна комисия, където да бъде разгледано решението.

Той поясни, че е потърсил Христо Иванов в късния следобед за потвърждение за решението му дерогацията да отпадне от първи януари, но не е успял да се свърже с него. Предполага, че е заради медийното му участие.