Дерогацията за закупуване, внос и трансфер на нефт от Русия

Беновска започна разговора с това, че на първо четене се е приел закон за контрол на прилагане на дерогацията за закупуване, внос или трансфер на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход от Русия или износ от Русия, а МС е одобрил прилагането на дерогацията и влиза в сила от 5-ти декември. Делян Добрев обясни, че служебният кабинет е дал още 3 месеца, в които “Лукойл" да се настроят за прекратяване на износа на руски горива. “Това беше и предложението на ДПС - закон, с който да е ясно, че няма да се изнася гориво с руски произход" обясни Добрев. Той коментира, че първоначално служебният кабинет е твърдял, че няма забрана от ЕК за износ, но вчера кабинетът си е променил позицията и забранява от 5-ти март.

“Законът за енергетиката казва, че ако ЕРП-тата не си вършат работата, държавата може да назначи през КЕВР в тези ЕРП-та особен управител - собствеността си остава на ЕРП-то, но когато то не се справя с лицензионната си дейност, държавата влиза във функцията, за да управлява компанията добре" каза Добрев. Той подчерта, че за България е важно, когато “Лукойл" и “Литаско" оперират на българския пазар и печелят милиарди, от тези пари да спечели българският потребител.

“Много се радвам, че след като първи заговорих за това, че горивата ни се надписват, вече никой не го отрича и всички се надпреварват да дават предложения. Плащаме надписани горива и платихме милиарди - фирмите, държавата, която дава от данъци - ако годишната ни консумация е 3,5 млрд литра, от февруари, когато падна драматично цената на уралския нефт, досега сме надплатили над 2,5 млрд лева. Тези 25 ст са една социална функция, защото те не са от свръхпечалбите на “Лукойл" - те са от данъците и така се връща на една група български граждани" коментира Добрев. Той подчерта, че предложението на служебния кабинет няма да сработи, защото зависи от добрата воля на “Лукойл".

Добрев коментира, че тогава и сега цената на уралския нефт е една и съща - горивата са били 1,80 лв, сега са между 3 и 3,50 лв и когато продават на 1,80 лв е нормално да нямат печалба, но когато продават на 3,50 лв имат печалба - милиарди печалби, които държавата губи. Беновска отбеляза, че по думи на Алексиев “Лукойл" ще внасят около 700 млн лева данъци, но това на фона на 3,50 лева за литър и огромното количество, което се потребява, е малка сума. Добрев коментира, че тези 700 млн лева са 33 % от печалбата им и това означава, че ще са декларирани 2,1 млрд лева. “Накрая ще се окаже, че са спечелили 300 млн и 33 % не са 700 млн, а 100. Трябва да задължим “Лукойл" да плаща и затова има законопроект на ГЕРБ на първо четене, който казва, че “Лукойл" е купил руско гориво с отстъпка 20 евро на барел и следва тези 20 евро да бъдат внесени във фонд “Енергийна сигурност", без значение дали има печалба, или не и това ще бъде контролирано от митниците. Ние им казваме, че след като печелите от издействаната

от нас дерогация, тези 20 евро ще ги давате във фонда, за да ги разпределяме на хората и да печели обществото, а не вие, защото тази дерогация ви е благодарение на българската държава" обясни Делян Добрев.

“Тази митична златна акция - не е ли контролен орган? Тя е притежателка, тя е под патримониума на министерството на икономиката" попита Беновска. Добрев обясни, че по устава на “Лукойл" златната акция има специални права - може да налага вето върху решенията на борда, но няма контрол върху счетоводството. Добрев заяви, че ще настояват техният закон да бъде одобрен и “Лукойл" да бъдат задължени да плащат и ако това не се случва, то може да се пристъпи към фигурата на особен управител.

Беновска отбеляза, че Възраждане имат протест в 12 часа против еврото, а ГЕРБ е привърженик на влизането в Еврозоната. “Хората питат - ако на мен майка ми, баща ми, дядо ми ми дадат пари или те отидат да сменят лева за евро, нали 10 000 лв е допустимото легално, а ако имат повече и са събирали цял живот - как ще докажат произход?" попита Беновска. Добрев обясни, че не се чува държавата да злоупотребява с данъчни ревизии на възрастни хора, които са спестявали цял живот, а и дарение между близки хора не се облага и НАП не се занимава с такива случаи на спестявания. “Това, което се вижда е, че несистемните партии се ръководят от социологията. Първият протест на Възраждане беше по време на ковид кризата, натрупаха популярност, сега са се захванали с Еврозоната - защо - защото 60 % от населението в България е против бързото влизане в Еврозоната. Несистемните партии гледат какво искат хората и обещават това. Промяната се заиграват с това, че голям процент от хората не искат ГЕРБ. Това са им платформите на базата, на които печелят електорална подкрепа, но това е безотговорно, защото трябва да правиш добро за хората, без значение дали е добро за твоята партия, или не, а в случая доброто е да влезем в Еврозоната. Ако влезем, по-скоро инфлацията ще падне. Цените на една и съща верига магазини в България са значително по-високи от цените в Еврозоната - ако влезем, цените ще паднат" обясни Делян Добрев.

По отношение на лихвите върху кредитите Добрев коментира, че се очаква да нараснат драстично, но ако България влезе в Еврозоната от 1 януари 2024 година, те ще паднат. Беновска припомни, че са говорили да се направи разяснителна кампания за Еврозоната.

“Можете ли вие политиците, които искате да влезем в Еврозоната, да се подпишете под декларация и да носите не само морална отговорност, но и компенсаторна такава?" попита Беновска, защото ако Еврозоната бръкне в джоба на хората, те ще кажат, че си искат обратно парите. “Държавата ще гарантира, че хората ще си получат парите. Ние ще влезем в Еврозоната при същия обменен курс" каза Добрев. Той добави, че ако курсът е различен от 1,95583, то тогава ще получат компенсации. Беновска попита дали ще е като левчето от горивото, а Добрев заяви, че не е късно да си го получат, но трябва да се приеме решение на МС и след това закон, но за да стане това трябва да има правителство.

Беновска отбеляза, че градската легенда гласи, че Десислава Атанасова ще вземе мандата от президента Радев в понеделник. Добрев каза, че не знае, но е твърде вероятно тя да получи мандата. “Ние във всяко едно министерство имаме поне трима човека, които са достатъчно добри да се справят за министри и е много жалко, че не може да се използва нашата експертиза, заради това, че всеки си гледа тясно партийния интерес" каза Добрев. Той добави, че правителството трябва да е коалиционно и едва половината министри могат да бъдат от ГЕРБ, а дали другите партии ще искат да участват в съвместно управление с ГЕРБ - ще се разбере.

Беновска подчерта, че хората подкрепят идеята за гаранционен фонд от държавата, че ще поеме евентуални щети. Добрев заяви, че българският лев е една хартийка, а България няма валута от 1997 година и всички спекулации за лева са лъжи. “Ние нямаме право да печатаме нито хартийките, нито монетите. 1997 година приехме марката - валутен еквивалент. Марката изчезна. Появи се еврото. Ние както приехме марката, така приехме еврото. Единственото, което не ползваме от тази работа, са плюсовете - по-ниски лихви. Ние минусите ги имаме, не можем да провеждаме парична политика, не можем да печатаме. С влизането в Еврозоната ще имаме плюса от ниските лихви" каза Добрев.

Делян Добрев коментира, че са сезирали късно ДАНС за меморандума за Gemcopr, но от ДАНС са написали доклад до премиера и вицепремиера непосредствено след подписването на меморандума, защото преди това никаква процедура не е минала през българските власти, няма доклад на министерство на енергетиката, няма решение на МС, нито има ратификация на НС. “Къде са го намерили този Gemcorp, който пере руски пари - в някое нощно заведение ли, в някой пиано бар ли, на летището ли? Може ли една случайна компания да ти изпрати един имейл, ти да го разпечаташ и да го подпишеш, и после да се чудиш какво си подписал? В този договор има и арбитражна клауза - ако тръгнете да се отказвате, те могат след 2 години да ви заведат международен арбитраж някъде в чужбина" коментира Добрев. Той отбеляза, че във вторник в 15 часа викат Василев, Петков и Бориславова във временната комисия за Gemcorp и ако не дойдат, това означава, че има какво да крият. “Докато няма щета тук - при газа има. Аз се надявам там, където има нанесена щета и тя може да бъде доказана до стотинка, там да носят отговорност. Тия 2 млрд, с които са източени българските граждани, за гориво, но те са източени и 5-600 млн за газа. Спряхме да взимаме от “Газпром" по директния договор и започнахме да взимаме през посредници на “Газпром" с 30 % надценка" коментира Добрев" подчерта Добрев. Той сметна, че щетата на Промяната за 7 месеца управление е повече от 1 млрд лева на месец - 500 млн от газа и вероятно още 1 млрд евро ще се плати, ако ни осъдят в арбитражното дело, 2 млрд за горивата, дългът на Асен Василев на 5 % - 5 млрд лева повече лихви - общо 9,5 млрд лева, от които 2 млрд са условни.

Беновска припомни, че когато Кирил Петков е станал министър на икономиката е обещал кредити за малки и средни предприятия като помощ - първоначално безлихвени, след това са се появили условия, че дружеството не трябва да е било 3 години на загуба, за да вземе кредит и че не дружеството ще обезпечи кредита, а собственикът. Добрев каза, че при такива условия могат да се вземат кредити от всяка банка и то на по-добри условия. Беновска добави и че ББР са раздали ресурс на други банки, което е скрито рефинансиране и тези банки по своите правила са започнали евентуално да раздават обикновени банкови кредити. “Три дни преди да го назначат за министър, Петков е седнал на компютъра написал си е едно писмо от името на министъра и от сметките на физически лица платили, все едно, че министерството плаща и занесли и внесли едни документи в БНБ" коментира Добрев, а Беновска каза, че политиците са виновни, защото са допуснали да се появят такива хора в политиката.

Беновска подари на Делян Добрев тениска Харвард, за да си я облече в НС. “Кой се пошегува - вие с тях или те с нас?" попита Беновска, а Добрев отговори, че лошото е, че народът плаща сметката и шегата не е смешна.