"Ако президентът Румен Радев даде третият мандат на БСП, то ни изпраща директно на избори. Това е обречен мандат. Има 25% шанс да се реализира, ако попадне при "Български възход“ и 50%, ако е при "Демократична Българи“. Това коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му има слухове в кулоарите къде ще отиде мандата, но те постоянно се променят. Той обясни, че вероятно това е защото държавният глава още не е решил на коя партия ще го връчи.

"Чуват се в кулоарите слухове, че президентът ще го даде на Корнелия Нинова, за да може преди конгреса да се провали и на конгреса да я сменят. Само че в същото време Корнелия Нинова чувам, че има план, ако го дадат на нея, да го държи до след конгреса, за да може този провал да е след конгреса. Прекалено е сложно, за да си играем такива лични игрички с това кой кого не харесва. Според мен президентът моето лично мнение, без да се бъркам в работата му, че той не бива да дава мандата на БСП, защото шанс за правителство е нулев“, каза Добрев.

Той добави, че биха подкрепили кабинет с ДБ, но с условие.

"Всички сякаш се опитваме да намерим добрия тон и да се опитаме да сформираме нещо и ние никога не бихме преглътнали в следващ кабинет да участват Кирил Петков и Асен Василев. Ако това е предложението на "Демократична България“, такъв кабинет просто няма да има. Или Рашков или Радостин Василев, или някой от останалите отцепници. Тоест има хора, които няма как да участват в бъдещ кабинет и ако това е намерението на "Демократична България“ пък трябва да знаят, че влизаме с условия. Смятаме, че 50% е шансът да успее да сформира кабинет на "Демократична България“, обясни той.

Добрев обясни, че подкрепят съдебната реформа, както я вижда Христо Иванов, но не и да се персонализира.

От ГЕРБ се надяват мандата да отиде именно в ДБ.

Добрев коментира, че президентът не трябва да обръща внимание на това, което се случва в последно време в отговор на въпрос за Nexo.

"Има си компетентни органи, ако те намерят някакви престъпления, нека да ги разследват, това не би трябвало да има общо с това на кого се връчва мандата“, добави Добрев пред bTV.