За поредна година младежи от Молдова, Северна Македония и Западна България пристигнаха в София, за да се включат в празничното шествие по повод 24 май заедно с учениците от училище "Цар Симеон Велики", а след това да разгледат забележителностите на града. Посещението на групите от трите държави е финансирано от д-р Милен Врабевски, като част от стратегията на Фондация Българска Памет за трансгранично сътрудничество и интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора в България и българските общности от историческата ѝ диаспора.

В деня на отпътуването си от България младежите изненадаха д-р Милен Врабевски с трогателни благодарствени писма, в които споделят впечатленията си от посещението в София и възможността да се включат в празничното шествие, разказват за емоциите и новите приятелства и апелират за повече подобни срещи на млади хора от трите държави.

"Д-р Врабевски, от сърце Ви благодаря за възможността да се запозная с моята прародина България! Важно и ценно е да помниш своя народ, корените си и аз ви обещавам, че ще пазя българското в себе си и ще го предавам! България е частица от сърцето ми, искам да продължа да живея тук, на родната ми земя, а се запознах с нея благодарение на Вас! Благодаря!", пише Татяна Чебанова от Молдова в писмото си до председателя на Фондация Българска памет.

"Не бях посещавала София досега и се радвам, че имах възможност да видя красотата на България и да се включа в шествието за 24 май!  Благодарности на д-р Врабевски, че ни покани и че създадохме толкова много приятелства", споделя ученичка от Македония в своето писмо".

От екипа на Фондация "Българска памет" споделят, че е огромна радост за поредна година именно на 24 май да събират младежи от различни държави, които спокойно да общуват помежду си без езикова бариера, да се забавляват заедно и да създават приятелства.