ВСС прекрати процедурата по отстраняването на Иван Гешев по първото предложение, свързано с присъствието на израелски експерт до мястото на взрива до кортежа на главния прокурор. Това стана със 17 гласа "за" и трима "против", предаде репортер на "Фокус".  По-рано шестимата кадровици, които внесоха предложението, го оттеглиха.  Те се мотивираха с постановление на Софийската градска прокуратура, в което се казва, че Иван Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до взрива по кортежа му. 

Беше разпитан заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров, който описа израелския експерт като висш офицер от Израелските специални части, който преподава във водеща академия по анти тероризъм в света. Тодоров заяви, че се е запознал с експерта по време на пресконференция в Софийския университет. 

Директорът на НСлС Борислав Сарафов пък каза, че експертът не е имал функции по самото разследване, той е имал само осведомителна роля и е изградил мнението си, което после е споделил с главния прокурор".

И двамата описаха пдробно психическото и емоционално състояние на Гешев. "На 15 май Гешев беше войнствен и агресивен", каза Сарафов. А Ясен Тодоров посочи, че Гешев е бил наясно, че ако не си подаде оставката, ще се предприемат законови действия той да бъде отстранен.

ВСС продължи с разглеждането на второто предложение за отстраняване на главния прокурор, което е свързано с думите му "ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание", което на практика е нарушаване на Етичния кодекс на магистратите. Това ще се случи в друг ден.

Пленумът на ВСС не подкрепи направеното доказателствено искане на главния прокурор Иван Гешев да изслушат неговите заместници - Пламена Цветанова и Десислава Пиронова. Гешев предложи да изслушат и другият му заместник Даниела Машева, защото по думите му директорът на НСлС Борислав Сарафов е представил неправилна информация на събитията, както и по отношение на емоционалното му състояние.

Предложението на Гешев да изслушат Машева мина с гласовете на 10 кадровици и то е с цел да се установи какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време пресконференцията на 15 май. Правосъдният министър Атанас Славов пък репликира, че няма график, в които трябва да приключат с процедурата.

Според експерти, възможно е Гешев да не се раздели веднага с поста си, дори и Висшият съдебен съвет да гласува "за“ прекратяване на мандата му.

Той може да продължи да изпълнява функциите си още дълго, ако президентът Румен Радев не подпише веднага указ за освобождаването му. Указът може да бъде подписан веднага или месец по-късно.