Със свое решение правителството одобри допълнително финансиране на Централната избирателна комисия за 2023 г. в размер на 12 108 000 лв. Средствата са предназначени за финансовото обезпечаване на дейностите по логистичното и техническото осигуряване на машинното гласуване в изборите за народни представители на 2 април 2023 г., като в тази сума е включен ДДС, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Обезпечените с решението дейности включват подготовка, модифициране и параметризиране на софтуера за специализираните устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), в това число подготовка на демоверсия; подготовка, инсталиране и окомплектуване на СУЕМГ в склада; логистично осигуряване и техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден и транспорт в и извън страната, както и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ.

В условията на неприет държавен бюджет за 2023 г. финансирането на разходите ще се осъществява по реда на чл. 11, ал. 2, т. 6 и ал. 3 от Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., където е предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори съгласно Изборния кодекс.