Случаят Nexo продължава да занимава и политици и институции. Данъчните ще проверят 15-те служители на компанията Nexo, които са направили дарения на "Да, България" през 2021 и 2022 година.

Това стана ясно от изпълнителния директор на НАП Борис Михайлов. Той заедно с председателят на Сметната палата Цветан Цветанов бяха изслушани във финансовата комисия към парламента.

От думите им стана ясно, че не е правена допълнителна проверка на източника на средствата за дарението, а само дали партиите са ги отчели правилно.

Именно заради това депутатите от различните парламентарни групи предложиха да бъдат направени законодателни поправки, които да увеличат контрола над партийните пари, съобщи БНТ.

Цветан Цветков, председател на Сметната палата: "Редно е да поясня, че ние проверяваме участниците в предизборните кампании, а не дарителите. Дарителите се проверяват само дали размерът на дарението отговаря на доходите, които са получили. Нямаме информация за организацията, в която работят и съответно не можем да направим заключение за обвързаност със съответната политическа сила".

Борис Михайлов, изп. директор на НАП: "Nexo е регистрирана в Швейцария и това означава, че НАП няма как да я провери в Швейцария. При всички ситуации в този формат, аз няма как да изнеса тук данъчна тайна".