"Ще бъде направен сериозен опит за отстраняване на главния прокурор. Сметките, че този ВСС ще може да избере нов главен прокурор са силно надценени и криви, защото и освобождаването и назначаването (б.р. на главен прокурор) стават с укази на президента“, обясни деканът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев.

Според проф. Вълчев този ВСС, който по думите му е с отдавна изтекъл мандат, няма каквито и да е основания да прави големи промени в съдебната система.

"Има голямо запрашаване в атмосферата, купеста облачност и на много места ще вали с гръмотевици“, така лаконично отговори на въпрос за случилото се във вчерашния ден – изказванията на главния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

"Това, което се случва, показват няколко много важни неща – големият проблем на българската съдебна система, в частта ѝ с прокуратурата – не е личността на главния прокурор. Смяната на човек от един пост никога не решава проблемите в една система“, заяви проф. Даниел Вълчев.

По думите му начинът на предлагане и избор на главен прокурор не е добре измислен в Конституцията.

Проф. Вълчев обясни, че стартира "Здравен барометър“ - нова гражданска инициатива насочена към наблюдение, анализ и оценка на състоянието, ефективността, устойчивостта и развитието на системата на здравеопазване в България.