Амбициозна цел си поставят ДПС да станат втора политическа сила. Тя би могла да бъде постигната не толкова заради някакъв голям успех на партията, а ако други партии се провалят на европейските избори, което не е изключено, но далеч не е сигурно и по-вероятно няма да се случи, но тази амбиция издава план – ДПС искат да управляват заедно с ГЕРБ без участието на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, и евентуално, ако не им достигат гласове, при едни нови избори ДПС биха били щастливи, ако добавят нужната подкрепа от "Има такъв народ“. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът доц. Даниел Смилов.

"Случаят с "Възраждане“ е по-сложен. Струва ми се ДПС по-лесно биха си осигурили такава подкрепа, но тя не е престижна и би създала проблем на коалицията. Може би от гледна точка на ДПС идеалният варианти би бил ГЕРБ, ДПС и малко подкрепа от други формации от рода на "Има такъв народ“. А сега, дали ГЕРБ биха били щастливи от едно такова развитие, трудно ми е да кажа. Борисов е бил предпазлив от публично обвързване до такава степен с ДПС, макар че на ниво политики симбиозата между двете партии е много голяма", обърна внимание политологът.

Според Даниел Смилов оценката на действащите министри ще стане ясна като видим новия състав на кабинета: "На практика тя няма как да остане много скрита. Но големият въпрос е за ГЕРБ – дали бих желали да поемат повече отговорност в управлението, специално до европейските избори, или биха предпочели тази позиция, която може би им изглежда изгодна: Хем да си вътре в управляващото мнозинство, хем да не поемат пряка отговорност с министри, като пък има и допълнително усложнение, че част от министрите, като този на вътрешните работа по твърдение на мнозина, всъщност по-скоро е по-близо до ГЕРБ, отколкото до останалите, може би и някой други министри се в такава ситуация. Т.е. въпросът е дали наистина ГЕРБ ще официализира присъствието си в Министерски съвет, но не очаквам това да стане точно по някаква формула на паритет. Може би 1-2-3 министерства би било реалистичен вариант".