Не знам колко е голям шанса за съставяне на кабинет между ГЕРБ-СДС, ИТН и ДПС. Тъй като БСП са заявили ясна позиция, от тяхната група дали някои депутати, отклонили се от основната линия ще подкрепят – предстои да видим. Това заяви в ефира на NOVA Даниел Смилов.

Беше създадено впечатление за почти договорена четворна коалиция, в един момент нещо се случи и тя се разпадна. Отчасти излизането на БСП направи невъзможно такава коалиция, може би има връзка и с атентата срещу главния прокурор Иван Гешев. Изправени сме пред две възможности за съставяне на правителство – и двете не са идеални.  

Има вероятност да се състави правителство с първия мандат, има и друга възможност – с ПП и ДБ, обясни политологът Даниел Смилов. Според него е нелогично условието на ПП-ДБ първата политическа сила да не предлага министри, а да очаква подкрепа, но ситуацията е сложна.

"Всички важни критики срещу ГЕРБ-СДС през тази седмица получиха своето потвърждение – критики към съдебната система и държане на дела "на трупчета", каза Даниел Смилов. Според него вероятно е имало съгласие Иван Гешев да си предаде оставката, но в един момент тя е била скъсана. Интересен е фактът, че тя е била написана", обясни политологът.