Трудно е да се прогнозира дали ще успеем да съставим редовно правителство, трудно е да се прогнозира и какво ще бъде то. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ в ефира на БНТ. "Истината е, че българската държава има нужда от редовно правителство. Този парламент трябва да излъчи кабинет, ние ще направим всичко възможно това да се случи, но затова трябва да се започнат сериозни разговори по политики, трябва да са много конкретни и да има съгласие около тях“.

Действията ни в парламента са рационални – когато става въпрос за хартиената бюлетина, например, прибързаното необмислено въвеждане на 100% машинно гласуване, лиши една част от българските граждани от право на глас, защото въвежда неформален технологичен ценз, смята Митов. "И германският конституционен съд го е казал – изборният процес трябва да бъде проследим от най-необразования човек от началната до крайната точка. Това е нашата мотивация да подкрепим едно такова предложение на БСП. Близо 2 г. обсъждаме този проблем.“

Изградихме мнозинство и около военната помощ за Украйна, допълни Митов. "Около разумни политики може да се съставят мнозинства в българския парламент. Но ме притесни точно това гласуване по Ф-16, където ПП се сцепи“.

Бойко Борисов в последните години и месеци демонстрира държавническа зрялост, той знае много добре какво трябва да се прави за държавата и обществото, категоричен е Митов. "Благодарение точно на Борисов постигнахме решенеи за РСМ, по решението на Еврозоната, даването на военно-техническа подкрепа за Украйна. Той знае много добре, че партийният интерес трябва да отстъпва понякога пред обществения и пред държавния интерес. Ние започваме да правим компромиси, но те като че ли не се оценяват“.