Има огромен брой хора, които не само не се грижат за здравето си, а даже изграждат една митологическа обосновка на това как техният нездравословен начин на живот е хубав“. Това има финансови измерители. Това каза председателят на Българското научно дружество по фармация проф. д-р Георги Момеков в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Здравето и качеството на живот са много преплетени. Здравето не е просто да не си болен. Според СЗО здравето означава пълно благополучие, заяви той.

По думите му българите имат проблеми с контрола върху т.нар. модифицируеми рискови фактори. "Не сме съвсем слаби, не сме с много добре контролирано артериално налягане, по един особен начин се отнасяме към тютюнопушенето.

Според проф. Момеков здравната система в България има много негативи, но за разлика от редица западни страни, гарантира лесен достъп до медицинска помощ. Проблемите са с огромните асиметрии в достъпа до специалисти. "Тези асиметрии нарастват заради средната възраст на част от специалистите. Има дефицит и на медицински сестри“, посочи той.  

Проф. Момеков коментира, че в последните години се наблюдава повишаване на процента на покритието на най-рисковите групи по отношение на противогрипната ваксина – възрастни и деца, хора с рискови фактори.