Не е ясно каква е производствената цена и надценката на медицинските изделия в България. Това обясни в ефира на NOVA бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

"Въпросът защо здравноосигурените лица доплащат хиляди за спешна операция да го отправим най-сетне към управляващите. Това е трагедия. Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни. 50% от общите разходи са от джоба на пациента. Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата", поясни д-р Виткова.

Според нея здравноосигурителната вноска трябва да се увеличи. "Трябва да има ясни правила и регламенти кое колко струва. Едно и също медицинско изделие струва различно в болниците. Причината е, че лечебните заведения се снабдяват с продукти от много места.

На въпрос кой решава каква част от разходите за дадена операция се поемат от НЗОК и каква от пациента, лекарят каза следното:

"Касата е преценила, че толкова може да плати с парите, които разполага. Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи операцията с това, което осигурява НЗОК. Почти винаги се изисква доплащане от пациента".

По думите й е много важно какви закони ще приеме новият парламент, за да може да бъдат поети подобни разходи с обществени средства.

"Да, доплащане ще има, но то трябва да бъде в рамките на разумното. Не най-тежко болният да плати най-много. В западните страни под 10% от общите разходи се доплащат от джоба на болния. Във всяка клинична пътека трябва да бъде разписано какво покрива касата", заключи бившият здравен министър.