От седем препоръки за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът с лекарствата. Аз съм единствено зависим от своите пациенти. Вече шести месец, въпреки че съм министър, аз се грижа за пациентите си. Това удоволствие моята предшественичка не го е имала. Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той е от доста по-дълъг период. Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

Направих справка и установих два сигнала и една жалба, постъпили в края на 2021 и в началото на 2022 г. Те са от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия на лекарства и от Българската асоциация на едра търговия на лекарства. Буквално на другия ден с един имейл единствено се променя формула. Но се запознах в детайли с целия одит на "Информационно обслужване" с множество препоръки, нито една от които не е изпълнено, коментира здравният министър.

По думите му от март месец насам единствено е изпълнена препоръката на промяна формулата. Другите препоръки са - липса на контрол и възможност за проверка за спазването на законовите уредби; липса на технологичен инструмент за ограничаване на определени действия, в случай неподаване на данни или погрешно подадени такива; използваната софтуерна база е нелицензирана. Освен това системата няма възможност за контрол и проверка на наличности спрямо потреблението - този пропуск оказва влияние върху генерирането на забранителния списък на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Сред други проблеми са ръчно въвеждане на данни и липса на автоматизация на тези процеси, обясни още здравният министър.

"Ще има проверки дотогава, докато не влязат в сила нови правила и системата не заработи сигурно, за да няма недостиг на лекарства. В момента липсват детски антибиотици, затова трябва контрол на доставкте, информация за износа и наличността. Ще инициираме промени на алгоритъма на изчисляване на потребелнеието,  където ще се наблегне на съкращаване на административните срокове за паралелен внос на лекарства", допълни министърът. 

По думите му при нарушения, ще се налагат принудителни мерки, ще се запечатват складове и аптеки, които ще се подлагат на контрол. 

"Необходимо е да се направи видима липсата в складовете, като ще се предоставя информация за ежедневната наличност на лекарства, която да получават лекуващите лекари. Това са мерките, по които 8 месеца не бяха предприети никакви стъпки, само беше наблюдавана липсата, но никой нищо не направи", каза д-р Меджидиев.