Алергията не е болест, а състояние на организма, или по-точно на имунната  система. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" д-р Мария Иванова, алерголог към ВМА. Това е едно вродено състояние и при наличие на алергени алергичният човек развива реакция към тях в определени моменти. Той реагира по бурен начин към безвредни иначе вещества от околната среда за другите хора. Алергичният човек е алергичен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и т.н. 

Особено разпространени са пролетните алергии, които предизвикват алергичен ринит, или пролетна хрема - състояние, което довежда до истерия алергичните хора. Това състояние е свързано с алергичен бронхит, атопичен дерматит или бронхиална астма, които може да се обострят. Проявява се хиперактивност към цветния прашец.

Д-р Иванова каза още, че се наблюдават различни алергични прояви при хората в големите градове и тези от по-малките населени места. "Факт е, че имаме редица пациенти, които при започване на градски начин на живот проявяват алергичен ринит, който не са проявили преди това в провинцията. Като фактори се посочват повишеното замърсяване на околната среда и стреса“, обясни специалистът.  

Терапията с антихистамини или кортикостероидните спрейове само облекчава състоянието и потиска симптоматиката. "Те не повлияват имунната система и няма как да излекуват пациента. Това, което би помогнало, е т. нар. алергенна имунотерапия – стабилно намесване в имунитета на човека. Тя е строго индивидуална и когато е добре подбрана, може така да преобърне имунитета на пациента, трайно да излекува неговата симптоматика и да не позволи прогресиране на заболяването.

В България имаме утвърдени традиции, изключително добра практика на тема имунотерапия. Едни от най-добрите алергени за имунотерапия на Балканския полуостров се правят при нас в Института по заразни и паразитни заболявания“, поясни д-р Иванова.  

Ако трябва да се избира домашен любимец в семейство, в което някой от членовете има алергични прояви, това да бъде куче, а не котка, посъветва специалистът. Към котките алергиите са по-чести. "Алергията към домашните любимци е най-вече към алергените, които те отделят – към пърхота, към части от слюнката и т.н.“, обясни д-р Иванова.  

Хранителните алергии към глутен са рядко срещани и са повече преекспонирани от майките, каза още д-р Иванова.

Тя не препоръчва тестовете за алергии при кърмачета и малки деца, освен ако не е крайно наложително. Безразборното правене на тестове е неправилно и може да навреди, каза д-р Иванова. По-добре е майката да заведе детето си на адекватен педиатър при прояви на алергия.

Има редица дечица с прояви на медикаментозна алергия, затова от антихистамините има смисъл, но само ако се дават умно.