В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да има предвидени средства за иновации в болниците. Това предложи д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз по време на форум, посветен на иновациите в болниците, апаратурата и медицинските изделия. Форумът се провежда в "София Балкан палас“ и на него присъстват лекари, политици, представители на бизнеса, на институции, на съсловни организации.

По думите на Маджаров вече е дошло време в бюджета на НЗОК, предназначен за болниците, да има предвидени средства конкретно за иновации и да е ясно каква част от тези пари отиват не просто за издръжка на болниците, а за въвеждане на иновации в тях. В България иновациите навлизат сравнително бързо, но за съжаление, благодарение на отделни личности, отделни инвеститори, каза още д-р Маджаров. той допълни, че животът на всяка нова технология в света продължава не повече от пет години, а следващите пет-петнайсет години се превръща в рутина.

Трябва да помагаме и наваксваме в изоставането на здравния и фармацевтичния сектор, каза доц. Антон Тонев, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване в 38 Народно събрание. Иновациите са двигателите на всяка система, а в здравната система са невероятно важна стъпка и част, която позволява пациентите да получават все по-адекватно лечение, добави той.

Когато се говори за здравеопазване, обикновено се говорят само лоши неща, но забравяме, че България е една от малкото страни, в които достъпът до високоспециализирано лечение е улеснен в сравнение с останалите държави от ЕС. Забравяме, че у нас работят високо квалифицирани лекари, каза проф. Григор Димитров, представител на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК.

Не винаги се разбират и оценяват нововъведенията в здравеопазването и често се приемат като разход, вместо като инвестиции, посочи Тодор Воденичаров, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Иновации трябва да има и в начина на общуване и на преговори, каза Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. По думите му по време на ковид пандемията съсловната организация е била основен "мотор“ и някои иновации са се случили, въпреки действията на някои институции. Не е иновация способността всеки да има собствен регистър, да събира данни и да кара всички участници в системата да подават една и съща информация, а е иновация, когато има един официален регистър с цялата информация и който трябва, да има достъп до нея, допълни Маринов. Ако има иновации в начина на мислене, технологиите биха имали успешен резултат, добави Маринов.