Текат засилени проверки на Агенцията по храните на границата, в търговските вериги и на пазарите. Част от тях са свързани с опита на държавата да намали цените и да прекрати нелоялните практики.

"Проверките по великденските празници показаха редица нарушения – продукти с изтекъл срок на годност, неправилно представяне на произхода на месо и неправилно съхранение на храната".

Това уточни в  д-р Галя Викьова, заместник-изпълнителен директор на БАБХ. Тя обясни на зрителите, че печатът на българското месо е син, а на вносното е с червен. И допълни, че инспекциите ще продължат и по време на Гергьовден.  

"Отличаващото е, че добитото в България и и с произход-България, агнешко месо е със син печат, съответно буквичките са BG.Това, което е от вноса е с червен печат."

За идеята "Свежо прясно мляко" тя споделя:

"Това е един проект за изисквания към млечните продукти. Все още се обсъжда. В него ще има определение какво точно е свежо прясно мляко и какъв ще бъде срокът му на годност", обясни още Викьова, съобщиха още от NOVA.

Относно качеството на украинското зърно, тя каза следното:

"Извършва се документална и физическа проверка. Изпитват се различни показатели. Има освободени пратки. Лабораторните изпитвания не показват отклонения. При фитосанитарния контрол са установени 3 пратки с пшеница, в които е установено наличие на вредители – бръмбари".