"В "Пирогов“ всяка година се провеждат поне по две кръводарителски акции. Винаги има нужда да се дарява кръв. С едно даряване могат да се спасят поне три човешки живота". Това каза д-р Евгения Шурлиева – началник на лаборатория по Трансфузионна хематология на УМБАЛСМ "Пирогов“, в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“

"Когато се вземе кръв, тя се разделя на съответните кръвни компоненти – еритроцитен концентрат, прясно замразена плазма и тромбоцитен концентрат, и по този начин тя може да бъде използвана от трима нуждаещи се", обясни тя.  

Кръводарители могат да бъдат здрави хора между 18 и 65-годишна възраст. Количеството дарена кръв се възстановява в рамките на 24 часа, а кръвта се възстановява качествено около две-три седмици. Жените могат да даряват четири пъти годишно, а мъжете – пет, като периодът между двете кръводарявания трябва да бъде не по-малък от 60 дни.  

Ползите от кръводаряването са в това, че по-бързо се възстановяват защитните сили на организма. "Излизат нови кръвни клетки, които са в депата – в слезката и черния дроб. Едно кръводаряване е много подходящо за човек, който е напълно здрав“, заяви д-р Шурлиева. 

"Всяка кръвна група е ценна. В последните месеци има затруднения с група А, отрицателна", допълни д-р Шурлиева.  

Кръводаряването в България обикновено се прави при нужда или кампанийно, подчерта тя. "Би трябвало повече да се говори по медиите. Просто хората трябва да се научат да даряват кръв. Кръвта не стига и наистина имаме нужда и от кампанията, и от това да се говори непрекъснато за кръводаряване“, призова тя. 

Първата за годината кампания за даряване на кръв в спешния център ще се проведе на 7 и 8 март от 8.30 до 13.00 часа.