Идеята да се ограничи плащането в брой от 10 000 до 5 000 лв е много дискусионна и трябва да бъде обмислена внимателно. Това каза д-р Джеймс Йоловски, финансист, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Дори в Парламента нямаше единодушие по въпроса, макар законът да мина на първо четене. Това не значи, че той няма да претърпи промени до второ четене. През 2017 г. започнаха първите стъпки в тази насока, като целта е изсветляване на икономиката“, каза Йоловски. Като ограничим плащанията в брой, това ще ни помогне да контролираме паричните потоци и да установим несъответствия – това е основен аргумент в полза на идеята. Тя има и превантивен характер, за да няма злоупотреби, смята той.

"Тези плащания с карта или по банков път са малко по-сигурни за хората, които разплащат – по-нисък е рискът от измами, има възможност за оспорване на транзакциите. Факт е, че свалянето на прага изключително много разширява стоките и услугите, които попадат в този диапазон до 5000 лв. Предишното понижение беше от 15 000 на 10 000 лв. Инфлацията означава, че цените поскъпват и това увеличава вероятността една покупка да надвиши прага от 5 000 лв“, добави експертът.

Ако получавате наем и сте сключили едногодишен договор, а общата сума на наемните вноски надвишава 5 000 лв, ще бъдете длъжни да имате банкова сметка, алармира той, ако идеята бъде приета в този си вид на второ четене.“ Възниква въпросът необходимо ли е да поддържаме банкова сметка само заради такъв тип инцидентни плащания, ако тя не ни е нужна за друго“, попита Йоловски.

"ЕЦБ и ЕК обръщат внимание на разплащанията между физически лица. Можете да си платите сметката в магазина през POS терминал, но не и да платите наема си така, защото наемодателят е физическо лице. Ако погледнем международния опит, факт е, че в повечето европейски държави няма ограничения за плащанията в брой. При нашия анализ нямаме достатъчно задълбочено изследване какви ще бъдат ефектите от подобна мярка“, каза още Джеймс Йоловски.