Намалява производството на качествени вина, както и износът. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на "Фокус" д-р Владимир Димитров от Институт по лозарство и винарство - Плевен.

"Няма точни данни кога и как е възникнал празника на зарязване на лозата. Той е влязъл в християнството в древни времена в чест на св. Трифон Зарезан - патрона на винари и лозари. Историци предполагат, че празникът е тясно свързан с тракийския бог на виното, който започнали да почитат и древните гърци и назовали бог Дионисий. Първите форми по окулторяване на лозята по днешните български земи са възникнали през VI - III хилядолетие преди Христа. Като такива исторически свидетелства са намерени изгорели гроздови семки покрай Ловеч и Кърджали, доказващи едни от първите селекции на лози по света", обясни той.

По думите му България е на трето място по артефакти в голяма част, свързани с винарството и лозарството в света след Гърция и Италия. Димитров поясни, че от местните сортове лози най-разпространени са мавруд и широка мелнишка лозя и др., а от чуждестранните сортове - френските сортове. Според него напоследък се предпочитат вина с по-ниско съдържание на алкохол, по-млади вина с плодови нотки.

"От древни времена се знае за високата здравословна стойност, която имат гроздето и виното. През последните години в културния календар на много области присъстват празници и фестивали, свързани с лозата и виното. Нашата амбиция е да направим винено събитие в Плевен. Надяваме се, че общината ще ни подкрепи в това начинание. Още повече, че ще бъде от полза за бизнеса и Плевен и региона", коментира Димитров.

"Според официалната статистика има намаление на производството на качествени вина. Износът на български вина също леко намалява, но вече с все по-бавни темпове. Както знаем, виното е силна еластична стока и се влияе от доходите. Говорейки за вино, то е тясно свързано с лозарството, а площите с вино и лозя продължават да намаляват. Причините тук са комплексни - най-вече повишение на цените и ресурсите, както и недостига на работна ръка", уточни той.