Когато се планират нови или обновяват съществуващи зелени площи е важно да се предвиди разнообразна растителност от различни видове, по възможност дори малък водоем. Това са условия за по-богато биоразнообразие. Това каза д-р Атанас Грозданов – преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски", фотограф, създател на Клуб СКОРЕЦ и платформата "Дивата София", в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус".

В градска среда се сещат много птици, които са добре адаптирани към живот в близост до човека. Най-често срещаните сред тях са градското врабче, гугутката, големият синигер, синият синигер и косът. Славеят, големият синигер и косът са сред най-мелодичните, особено през пролетния сезон, посочи д-р Грозданов.

Чайките се оказват много адаптивен вид по отношение на условията на средата, отбеляза той. "Те са всеядни птици. Правят гнезда по високите сгради на столицата с плоски покриви и там отглеждат малките си. Често се хранят край водоемите по периферията на столицата, както и по сметища. Нерядко проявяват и хищнически навици и преследват гълъбите, например", разказа експертът.

В по-големите населени места се наблюдава негативна тенденция на намаляване на популацията на врабчетата, като причините за това са комплексни, отбеляза д-р Атанас Грозданов.

В града през този сезон могат да се наблюдават и мигриращи птици – малък креслив орел, мишелов, блатар, обикновена кукувица, земеродно рибарче, мухоловки.

Биоразнообразието варира в различните зони на града. "Това е свързано основно с факта, че в централната градска зона зелените площи са доста по-ограничени, докато в периферията на града те се увеличават. Колкото повече зелени площи имаме с разнообразна дървесна и храстова растителност, толкова повече видове можем да очакваме“, обясни експертът.

Някои от видовете птици се адаптират добре и в самия център на града. "Дори някои грабливи птици като обикновената ветрушка или керкенезът, успяват да гнездят по сгради в самия център на града. Домашната кукумявка и жълтокраките чайки все по-добре се справят в градска среда. Смелостта и изобретателността на птиците в града е достойна за уважение“, допълни д-р Атанас Грозданов.

Изчезването на зелените площи и тяхното модифициране са проблем за биоразнообразието и популацията на различните видове птици в градска среда.

"Например много силното окастряне на храстовата растителност или цялостното събиране на старите листа, които са останали в зелените площи, могат да бъдат проблем. Храстите са много важни за много от птиците, които намират укритие и храна там. За да имаме повече птици около нас е важно да опазваме растителността, по възможност да оставяме в нашия двор или в междублоково пространство поне малки участъци, които са сравнително гъсти и недостъпни за хора и хищници като котките. Старите листа трябва да остават върху земята, тъй като в тях се крият и зимуват множество безгръбначни, които са част от градската екосистема и са храна за птиците. В Южния парк, например, разнообразието от растителност и водоемите по протежението на реката са предпоставка да се наблюдават множество и разнообразни видове птици“, обясни д-р Грозданов.

Поставянето на хранилки през зимния период не само подпомага зимуващите птици, но дава възможност и да ги наблюдаваме от много близко разстояние. "Можем да изработим висяща хранилка, която да закачим на перваз, прозорец или балкон. Тогава по-едрите птици като гълъбите не могат да кацат и имаме възможност да подхранваме доста интересни и шарени видове“, каза д-р Атанас Грозданов.