От 11:00 часа днес в храм-паметник "Св. Александър Невски" за първи път ще бъде отслужен Молебен за православния здравен служител. В свое заседание Светият синод на БПЦ прие това решение по предложение на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военно медицинска академия.

Отслужването на молебен за здравните служители ще бъде включено в църковния календар и ще се извършва всяка година, във всички епархии.

Денят е избран в памет на рождението на Флоурънс Найтингейл, която се приема за основател на милосърдното сестринско служение. Английската медицинска сестра е вярвала, че Бог й е дал това призвание. По време на Кримската война се грижи за ранени войници заедно с други помощници, между които монахини и милосърдни сестри. В резултат на това смъртността в лазаретите спада драстично. През 1860 г. тя поставя основите на първото светско училище за медицински сестри в света - Болница "Сейнт Томас“ в Лондон, сега част от Кингс Колидж. Международният ден на медицинската сестра – 12 май, който се празнува по целия свят, е на датата на нейния рожден ден.

В България видната софийска възрожденка и общественичка Йорданка Филаретова организира медицинска сестринска помощ в Освободителната и в Сръбско-българската войни. По време на Сръбско-българската война през 1885 г. става милосърдна сестра и е първата жена в България, наградена с почетния знак на Българския червен кръст – "Голям червен кръст“, учреден от княз Александър I Батенберг. Медицинският колеж в София, който носи нейното име, е най-старото по рода си гражданско училище в България.

Духовенството в България за пореден път проявява грижа към медиците, оказвайки молитвена подкрепа за преодоляване задълбочаващата се криза за кадри при медицинските сестри. По време на пандемията от коронавирус в отделенията и реанимациите бяха отслужени маслосвети, през двете години на пандемия на 25 март на Благовещение – денят на християнската жена и майка, всички жени на първа линия в двете болници с най-големи ковид отделения - Военно медицинска академия и Пирогов получиха цветя от свещеници. На 1 юни децата на медиците от Спешната помощ, Александровска болница, Пирогов и Военно медицинска академия получиха подаръци.

Духовенството в България изразява загриженост, че все по-малко млади хора избират професията на медицинската сестра. В същото време средната възраст на кадрите непрекъснато се увеличава.