Не съм привърженик на тезата, че предстои финансова криза, икономическо забавяне и рецесия. Това каза инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".  

Инфлацията в България се наблюдава основно в сектора на услугите, а причина за това е разликата в доходите. "Сега услугите наваксват това, което изпуснаха като ръст на горивата, на храните, на привнесената отвън инфлация през последните години. Това означава, че доходите на хората би трябвало да растат, докато инфлацията при суровините, храните и индустриалните стоки остане по-ниска. Българският потребител има шанса да види нарастване на доходите през следващата година при една доста по-ниска инфлация от гледна точка на това, което потребяват хората всеки ден", коментира експертът.  

Тази седмица Федералният резерв ще проведе последното си заседание за годината, като на него не се очаква някаква промяна в политиката, отбеляза Цветослав Цачев. "Може би ще има някакъв сигнал, че централните банкери наблюдават внимателно тенденцията на намаляване на инфлацията и биха помислили за намаляване на лихвата през следващата година. Пазарът вече отчита, че това ще се случи през март или най-късно през май."  

Цената на петрола също върви надолу, което дава своя принос за това инфлацията да бъде по-ниска. "Говорим за инфлация вече около 2%, което е целта на централните банкери", посочи Цачев. 

Търсенето на злато е обусловено от това, че то не губи позиции при намаляване на лихвените проценти, обясни експертът. "Златото не носи доход, то не е актив, който има някакъв паричен поток към този, който го притежава. Затова, когато лихвите вървят нагоре, по-интересни алтернативи за инвеститорите стават облигации на 4-5%. Те носят тази доходност, а златото – не. Сега виждаме обратния процес, което в някаква степен подкрепя търсенето на злато. Покачването му се дължи на очакванията за намаляване на лихвите и на това, че от много дълго време изостава от тенденциите, които наблюдаваме при другите рискови активи. Освен това сме в силния сезон за ценния метал – януари и февруари", допълни инвестиционният консултант.   

В момента златото се търгува на нива около 2000 долара за тройунция. През последните няколко месеца се забелязва значително търсене извън развитите инвестиционни пазари САЩ и Европа, тъй като то се превръща в алтернатива на долара в световен мащаб.  

Той коментира и причините за огромния растеж при биткойна от началото на годината. Основната причина за това са очакванията, че биткойнът ще бъде допуснат за използване на борсово търгувани фондове. "Отпадането на ограниченията би трябвало да доведе до много голям растеж на търсенето на биткойни, най-вече от големи социални инвеститори, каквито са пенсионните фондове например. В един момент този актив ще стане възможност за инвестиране. Затова в момента се вижда доста засилен интерес от инвеститори с огромни възможности. Тези, които купуват в момента биткойни, са именно тези, които притежават над 100 000 до 1 милион долара в този актив", обясни инвестиционният консултант.  

Големият проблем според него е дали фондовете ще успеят да компенсират тази разлика в цената. "Може би в един момент, когато се разреши и когато всички очакват, че ще се появи голямо търсене, а то няма да се появи така изведнъж на високи цени – дали тогава няма да видим много сериозни разпродажби от хора, които искат да запазят своите печалби. Моят съвет към всеки, който би желал да се включи, е да изчака, защото този финансов инструмент прави много сериозни спадове, когато приключи един такъв голям растеж от стотици проценти, следван от заличаването им в рамките на много кратък период от време", предупреди експертът.  

Цветослав Цачев обясни още, че причината за поскъпване на долара е слабостта на еврото.  

"Еврото следва повече търсенето на рискови активи, на акции. Това разминаване показва не само промяната в отношението към лихвената политика в еврозоната, но и отношенията на инвеститорите. Валутният пазар е загубил интереса към рискови активи. Това според мен не е някаква коренна промяна, а по-скоро корекция на тенденцията, която виждахме преди това. Може би еврото ще пробва да направи един възход до края на годината", прогнозира инвестиционният консултант.