"В момента "поколението Z" излиза на пазара на труда, но ние готови ли сме за него? Не съм убеден", това каза основателят на софтуерната компания Pleggi Цветелин Николов в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус". 

Поколението Z е поколението от края на ХХ век до към 2009 г. То е изключително динамично и технологично, поясни той.

По думите му подборът на кадри не се е променил през последните десетилетия, а поколението Z, което днес излиза пазара на труда, е съвсем различно.

"HR не се промениха, не се адаптираха, а новото поколение е повече в социалните мрежи и има проблеми с контакта очи в очи, то е по-пасивно в това отношение. Когато то е пасивно, значи ние трябва да сме активни, за да го намерим", заяви Николов.  

Според него проблемът при подбора на кадри при младото поколение, което за първи път стъпва на пазара на труда, е липсата на опит и това, че няма оценка на уменията на кандидатите: "Уменията са два вида: меки умения – поведенчески и личностни характеристики, и твърди умения – инструменти, които можем да използваме и научим чрез повторяеми процеси", обясни той.  

Николов разказа, че още в студентските си години заедно с негов колега са осъзнали необходимостта от създаване на инструмент за оценяване на уменията и идеята бързо се е развила и е показала потенциала си. Така е поставено началото на проекта Pleggi – софтуерна компания, която дава решения за предварителен подбор на кадри, стъпвайки на установени във времето научни методи, съвременни технологии и игровизация.  

"Покрай нашия стартъп ние получихме много помощ и обратна връзка от университетите и вярваме, че когато ти дават, трябва да върнеш под някаква форма. Започнах да ходя като гост-лектор и да говоря по различни тематики – човешки ресурси, продажба и предприемачество, защото много често човек може да получи отговора "Не" във всяка една от тези сфери. Но отговорът "Не" е най-добрият след "Да". Ние трябва да направим обратна връзка – защо е "Не", да се върнем в един етап или да отидем на друго място, за да не получим "Не". Това, което правим, е една симулация на реални процеси, с които проверяваме дали имаш качества и дали би се справил", обясни Николов.  

Чрез този инструмент компаниите могат да намерят най-подходящите кадри, които отговарят на нужните критерии за позицията и ценности на организацията. "Даваме стойност не само на компанията, но и на търсещия работа. Много често хората казват "Да, това съм аз", друг път казват "Това не съм го правил, наистина съм добър!", което е ориентация, насока", посочи още Николов. 

Живко Кръстев