Едно от решенията за справяне с енергийната бедност са енергийните общности. Целта е постигане на енергийна независимост, но най-малкото, което можем да постигнем, е поне да намалим разходите си за енергия. Това каза Цветан Георгиев – съосновател на първия енергиен кооператив в страната, Изгрей.БГ, в предаването "Денят на фокус“ по "Фокус“.

Той обясни, че енергийната общност представлява група граждани, които работят по енергийни проекти от ВЕИ, като не е задължително те да имат познания в сферата на производството или инсталирането на такива мощности.

Фотоволтаична централа според него е един от най-нискобюджетните и лесноизпълними варианти при стартиране на пилотен проект. "В нашия случай сме изчислили, че ще ни помогне за спестяването на 40% в зимния период и до 70% в летния енергия“, посочи Георгиев.

Според него са необходими законови промени, които да улеснят процеса по създаване и самото функциониране на енергийните мощности, тъй като административните трудности са много. "Наложи се да сключим договор за наем с член на общността, за да може да изградим самата инсталация на къщата, което е безсмислено. Това е само един от примерите за утежняване на самата процедура по изграждането на такава инсталация“, обясни той.