За всички беше ясно, че този мандат няма как да се реализира, поне по твърдо заявените позиции от политическите партии. Това, което направих в изборната нощ - заявих, че този мандат ще бъде със същия неуспех, както беше април 2021 г., когато приключиха редовните избори. ГЕРБ влязоха в изключително сложна ситуация с инициирането на промените в Изборния кодекс и подкрепата, която дадоха. Това дава политически възможности както на президента, така и на политическите партии, които могат да се упражняват върху изборното законодателство. Това каза председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според Цветанов по-важни са темите, които трябва да приемат политиците.

"Това са приоритети, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, законодателството, което трябва да бъде прието. Към момента страната ни трябва да получи 12 млрд. лв., ние ще получим само 2,6 млрд. лв. Всички държави от ЕС получиха авансови средства още в началото на тази година и вече започват да си получават регулярно парите. Ние в момента сме в хипотезата, която има в Унгария и Полша. Виждате какви отстъпки започнаха да правят тези две държави през последната седмица, за да могат да използват европейските фондове. Това е част от трансформацията за зелената сделка и иновативният подход за цифровата дигитализация. Ако нашето правителство не предприеме действия, ще допуснем много сериозни пропуски и няма да може да бъде подпомогната местната власт. Начинът, по който ГЕРБ и останалите парламентарно представени сили се държат, ограничават възможността местната власт да получи съответните финансови средства. Давам за пример една програма за енергийната ефективност и саниране. За нея са предвидени около 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост. Чрез тези пари хората ще усетят, че Европа е солидарна с проблемите им и ще видят някакъв резултат", добави Цветанов.

По думите му ГЕРБ и останалите политически партии ограничават местната власт да получи съответните финансови средства.

Председателят на Републиканци за България припомни, че трябва да се носи политическа отговорност и тежестта на управленския мандат.

"При втория мандат ПП трябва да доминира и да излъчи свой кандидат за министър-председател, за да носи своята политическа отговорност. Що се отнася кое ще е името, мисля, че към този момент няма договаряна кандидатура между партиите. Трябва да се върви към приоритети, които анонсира "промяната", както и към мерки за Плана за възстановяване и устойчивост. Ако не постигнем съгласие по тази тема, означава, че страната ни ще бъде лишена от тези финансови възможности и ще продължаваме да увеличаваме държавния си дълг, ще трупаме огромен дефицит и няма да се решават проблемите. А когато влизаме от избори в избори, винаги има политически пазарлъци и популизъм, свързан с разходната част по Бюджета.

Аз съм убеден, че "Български възход" ще подкрепи кабинет на ПП, въпреки политическите им различия, защото трябва по някакъв начин депутатите на Стефан Янев да обяснят защо подкрепиха проектокабинета на ГЕРБ. По този начин, ако получат третия мандат, да имат някаква възможност да го реализират. Ако и БСП обаче влезе в преговори за състава на правителство, математическият сбор между социалистите, ПП, ДБ и "Български възход" прави 110 народни представители, което означава, че им трябват още 11. Разделителната линия тук ще бъде Изборният кодекс за съжаление, а не дебат за националните приоритети, свързани с еврозоната и Шенген“, заяви Цветанов пред BG ON AIR.

"Български възход" ще подкрепи един кабинет на "Продължаваме промяната", въпреки техните политически различия. Борисов трябва да предприеме по-ясен ход, за да може да успокои неговите избиратели. За всички е ясно, че ГЕРБ и ДПС в смесените региони ги приемат като едно цяло", допълни Цветан Цветанов и добави, че местните избори ще са разковничето за разплитането на политическия възел.

Според него е необходимо да се излезе от тази невъзможност политическите партии да си говорят и да очертаят основните приоритети в парламента.