Няма да подкрепим правителство на "Продължаваме промяната". Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Цвета Караянчева, председател на 44-тото НС. "Нека да видим какво ще се случи с третия мандат. Но ние направихме не малко компромиси в името на това да се сформира правителство. Няма възможност за съставяне на правителство, освен с третия мандат. Президентът е дал достатъчно време на ПП да търсят съмишленици, но няма да се състои този втори мандат. Песимист съм и за третия мандат. Самите изказвания от трибуната на представителите на ПП, ДБ и БСП са изключително предизборни. "Според мен, това политическо говорене и сватбарско наддаване, ще продължи и ще бъде основната пречка да не се състави правителство и с третия мандат. Аз оставам песимист", добави Караянчева.

"Не бива да забравяме, че парламентарната трибуна е много голяма възможност да отправиш послание към своите избиратели. Политиците винаги са я използвали за това. Но е време да се поработи по основните закони, важни за държавата, и да се спре евтиния популизъм и процедурни хватки. Да се работи по същество, а не с опорни точки", каза Цвета Караянчева. 

Тя поздравява председателя на НС Вежди Рашидов за инициативата му да предложи международна среща на високо равнище ЕС-Турция по въпросите с миграцията да бъде организирана от българска страна. "Институциите трябва да градят международния имидж на държавата. Това е институционално съглашателство в името на външния имидж на България. И когато се работи по този начин може да се измие лицето на България от това, което причиниха ПП и техните съмишленици", добави Караянчева.

Тя припомни как България, през 2018 година, когато бе председателството и на ЕС, вкара в ЕС темата за Западните Балкани на срещата на премиера Борисов с представители на ЕС и Ердоган. "Това бе хвърлено на боклука", каза Караянчева.

Цоня СЪБЧЕВА