Панаирите, които се случват в НС няма как да не провокират у гражданите отрицателни чувства. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Цвета Караянчева, председател на 44-тото НС. "С разочарование наблюдавам как представители на младите партии бързо усвоиха парламентарните хватки. Когато нещата се разтягат във времето и топката се тупка на едно място това, освен до нисък рейтинг, води и до безразличието на българските граждани.  За това заслуга имат и предните два парламента", каза Караянчева. По думите и, у нас са се водили сериозни инициативи за сваляне на рейтинга.

Повлиява фактът, че самите партии не полагат грижи да бъдат конструктивни. 

Народните  представители от "Продължаваме промяната" се въртят около няколко опорни точки всеки път, като липсват реални перспективи за развитието на държавата, смята тя.

"Аз не видях реална програма на тази политическа сила. Не видях техните програмни точки, по които ще управляват. Сега отново се предлага нещо насипно и щипнато от тук, от там. Габровски ясно и точно предложи 7 точки, близки до всички политически сили. Това беше протегнатата ръка на един голям отбор от експерти, решили да помогнат на държавата. Дори и тази липса на чуваемост също бие по рейтинга на всички институции у нас. Няма изгледи за промяна, ще стигнем до разрушаването на институциите", добави Цвета Караянчева.

Тя отбеляза, че многото червени линии през тези две години са се начертали не без приноса и на президента Радев, "който вдигна юмрук и вкара тази конфронтация, за да не намират политическите сили контакти за разбирателство".

ГЕРБ се опитва да прави всякакви компромиси, но всеки компромис си има граници.

Караянчева коментира още и постъпката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите и, много хора от страната са искали Борисов да си вземе мандата и да представи правителство. Но той е постъпил държавнически, като е дал възможност на хора, безспорни авторитети, да изградят едно правителство, което да консолидира партиите и въпреки това кабинетът не беше подкрепен.

"Злото е сторено и президентът е основният виновник да се посади омраза между партиите. Сега трябва той също да направи усилия, за да накара партиите да си говорят помежду си. Не бива да се допускат избори", добави Караянчева.

За опитите да се сатанизира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тя каза, че хората виждат, че няма никакви доказателства за това. "През последните две години много неща се изказаха и никакво доказателство не бе представено в каквато и да е посока. Една и съща мантра се повтаряше - чекмеджета, кюлчета. Предприеха и най-невероятната стъпка да го арестуват, за да сринат авторитета му, но изборите бяха наскоро и ГЕРБ отново бе първата политическа сила. Тези обвинения, без никакви доказателства, които заливат общественото пространство, рано или късно ще се сгромолясат", каза Караянчева.

"Помните ли как "Продължаваме промяната" наричаха ГЕРБ мафиоти, те не виждаха по-далече от носа си, а сега се обиждат, че президентът ги нарича шарлатани", добави тя.

Цоня СЪБЧЕВА